Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Przehyba 10B aj Banska Bystrica 10B patria do frekvencnych vyhradeni v jednotlivych krajinach dohodnutych v Zeneve v roku 2006! III band nepatri len digitalnemu radiu, niektore krajiny ho vyuzivaju aj pre DVB-T. Treba si preto uvedomit, ze tych kanalov z ktorych sa da vyberat je zalostne malo, preto su krajiny rozkuskovane na mensie segmenty, aby sa docielilo vyskladat co najviac vrstiev.
Jeden kanal pre celu siet je luxus, ktory maju len niektore krajiny a aj to len jeden, dalsie vrstvy maju poskladane tak ako my. V zasade v rozkuskovani nevidim ziaden problem, cela siet pouziva rovnaky identifikator, radio si samo preladi pri prejazde zo zapadu z 12C na stred 12A.
No tie kolízie by mali riešiť a inšpirovať sa Nemeckom alebo Nórskom. Konkrétne že napríklad je jeden alebo viac celoplošných muxv a tie vysielajú na pridelenom kanáli napríklad 5D a je pokrytá celá krajina. Toto sa volá SFN sieť. Nerozumiem prečo sa u nás porcujú tieto kanále na západ, stred a východ. Je to nezmyselné a zase sa potom stretávame s dlhou koordináciou a rušením cezhraničného príjmu. Pri lokálnom muxe je to iné a tam zohrávajú rolu iné aspekty.
V Čechách je to rozdelené na 12C – Česko a 12D – Morava.
A prečo v rade? Skôr telekomunikačný úrad, ten rozhoduje či sa sme alebo nesmie používať daná frekvencia / kanál.
Rada už len rozhodne kto na nej bude vysielať.
Samé kolízie, zle rozmiestnenie vysielačov, výrazne presahy, rušenie diaľkového príjmu, problém skoordinovať frekvenciu pre kanál - aj keď v tom kanáli smie byť viac staníc
Ešte ani nezačalo trvalé vysielanie na Slovensku DAB+ a už sú kolízie so susednými štátmi,v Rade sedia totálni tupci
DAB+ z Panského Dielu na odpočívadle Štrba.: https://youtu.be/lO--Ry_CJeQ
Dorazí aj ďalej do Ulože, okres Levoča.
Ak by to nemalo kolíziu s 10B Przehyba, malo by to na Spiši ešte lepšie pokrytie.
DAB+ v Liptovskom Mikuláši.: https://youtu.be/FkjCmVtJnVM
Senior. V PD mam s Krizavou velmi dobre skusenosti.
Akú skúsenosť máte z silou signálu DAB.Ja prijem signálu môžem sledovať na disp. v percentách.Je to kolísavé 17-30%,a to vbyte.
Dnes som prvykrat po preladeni zachytil Dab Nitra v Ba. Doslo k navyseniu vykonu alwbo len pocasie "dofuklo" signal do Ba?
zažil sis svých 5 minut slávy :)
Mal som nakrucat na predvolbe CRo Plzen. Potom by to bol podla teba Radec :) :) :) :) :).
Vyberas moj text, este aj s preklepom. Towercom Dubnik slubil, ale bez terminu.
Quido 08.12.2017 14:36
.....
176 km.
DAB+ Hošťálkovice v Poprade pri Maxe.: https://youtu.be/oHqfh7FxzQw
Pochybuji o tom že to přijímáš z Hošťálkovic, když je tam ČRo Brno - rozhlas naší Moravy a ne ČRo OV.
Podle mě to bude z Brna, nemyslím že moravskoslezský vysílač ze severní Moravy a ze Slezska šířil brněnský rozhlas.
Po Veľkej noci 2017 Towercom v nejakom rozhovore sľúbil, že do konca roka 2017 spustí aj Dubník. Ale pozerajúc do kalendára som túto informáciu presunul do zložky Scifi na Slovensku.
Ohľadom prijímu v Prešove vyberám z diskusie na prelome augusta a septembra 2017:
V Nižnej Šebastovej funguje dnu bez externej antény na všetkých parapetoch okien smer juh. Ak idem autom cez Prešov smerom od Levoče na Kapušany tak 12B sa ozve pri Kauflande Levočská a súvisle ide až po križovatku s cintorínom tam nachvíľu prestane a pod kopcom začne zas a ide stále až po tabuľu Kapušany, cez celé Ľubotice a Nižnú Šebastovú.
Herongeš ode výborne na križovatke Lesík Delostrelcov - Rusínska. Do plného signálu chýba na teleskope 1 čiarka. Obstojne ide aj v celom centre, na cintoríne v okoli vodoveže, no napríklad pri Maxe na Sekčove ani ťuk. Z okolia sú na tom výborne Fintice a na celej D1 Košice - Prešov mi to v aute išlo tiež bez prerušenia.
Zatial sa nepocita. Towercom sa vyjadril o Dubniku, no o datume spustenia nie. V niektorych lokalitach Presova ide slusne Heringes.
Chcem sa opýtať, nevie niekto či v Prešove je plánovaný nejaký vysielač na DAB alebo zatiaľ sa s tým nepočíta?
91,3 a 99,3 MHz http://www.teraz.sk/najnovsie/zeman-mam-velku-rado… ľadňa_a_televízna_veža_na_vrchu_Praděd
Aha,čiže podľa teba Rada všetko odklepne ako jej určí Ženeva....
No, pojdem rovno do Zenevy, lebo taka 89,0 MHz Hostalkovice a 89,1 MHz Kotnik su Zenevy. Nechapem argumet o rade. Ked uz, tak je zodpovedny RU, ale iba za indiviadualky. V svojom prispevku pises bezne. Bezne znamena, ze to nabehne na hociakom prijimaci.
Mino: Neviem aka je situacia na Tahanovciach, ale na Dargove idu 93,3 MHz Proglas a 99,3 MHz Evropa 2 aj s RDS.
Pred 20. rokmi som celkom bežne počúval i mestské vysielače, no v súčasnosti je problém už aj s tými najvýkonnejšími. V aute mi to vcelku ide naladiť, no doma bez antény sa už toho veľa chytiť nedá. Na kopcoch v tieni Malej Fatry by to ešte celkom išlo, no v údolí je to tragédia.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň