Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Dnešné experimentálne vysielanie je na báze miestnych multiplexov, ešte pár miest by mohlo najbližší rok-dva pribudnúť (hlavne AVIS). V budúcnosti však pribudnú siete na celoplošné vysielanie, RÚ už na ne dostal aj nejaké žiadosti, ale tender dodnes nevypísal. Čo som v minulosti zisťoval, tak koordinačné procesy na kóty a výkony pre sieť vysielačov na toto celoplošné vysielanie ešte neboli skončené. S kótou Suchá hora sa počíta, ale ako dopadne po pripomienkach okolitých krajín, na túto odpoveď čakáme viacerí ...
Zdravím vás. Neviete, kedy bude spustený vysielač KE - Dubník?
Sú vôbec koordinované frekvencie pre DAB na Suchú horu? Alebo to skončí ako s DVB-T?
Skôr je zaujímavé, odkiaľ to ide... Dúfam, že tie pokusy typu Laskomer a Heringeš skončili (mimo prípadov dokrytia územia) a budú použité štandardné vysielacie kóty. Tých 10 kW je aj málo, no ak bude využitá celá sieť veží, bude to postačovať. Zišlo by sa však celý DAB sprístupniť aj iným vysielateľom, než RTVS a portfóliu J&T, aby boli ľudia motivovaní kupovať prijímače a počúvať digitál.
Veď to je hneď na hranici SK a HU. Tak čo sa rieši? Aký DX príjem?
V tomto prípade ide skôr o DX príjem. O 100 m môže byť signál nedostupný. Výkony pre DAB by mali byť aspoň 10kW pre kvalitné pokrytie. Na hlavných kótach 20kW.
velmi sa s tým dosahom nevychvaľuj,potom Towercom nasadí také slabé výkony že budeme všetci nasratí
Ide:
12C Kamzík, 11C Zobor a 12A Krížava full.
11D Wien 5 čiarok.
Inak 12A Krížava mi išla v aute vkuse od Novák až pred Važec na trase Nováky - Prievidza - Vyšehradné - Martin - Ružomberok - Važec.
Vazec, vonku vyborne. Dnu v blizkosti okien tiez ok. Vonku to ide dobre aj v Strbe, Lucivnej a Svite.
Ahojte, na vysielaci Krizava vysiela zle datum co som rano pozeral na radiobudiku. Parametre: 12A mux - Towercom
U mojej rodiny v Nižnej Šebastovej funguje dnu bez externej antény na všetkých parapetoch okien smer juh. Ak idem autom cez Prešov smerom od Levoče na Kapušany tak 12B sa ozve pri Kauflande Levočská a súvisle ide až po križovatku s cintorínom tam nachvíľu prestane a pod kopcom začne zas a ide stále až po tabuľu Kapušany, cez celé Ľubotice a Nižnú Šebastovú.
Najvýchodnejšie miesto kde ide slovenský DAB+ je Koňuš, okres Sobrance.
Fintice na kopci smerom na Záhradné šľape na jedničku. Na Tesco DAB rádiu (teleskopická anténa) hraje iba vonku a na hranici príjmu, ale bez chybovosti.
Priviezol som si so sebou aj HiFi vežu a po pripojení externej antény (klasická TV anténa na DVB-T otočená na Prešov) ukazuje veža silu signálu na 78 %..
Herongeš ode výborne na križovatke Lesík Delostrelcov - Rusínska. Do plného signálu chýba na teleskope 1 čiarka. Obstojne ide aj v celom centre, na cintoríne v okoli vodoveže, no napríklad pri Maxe na Sekčove ani ťuk. Z okolia sú na tom výborne Fintice a na celej D1 Košice - Prešov mi to v aute išlo tiež bez prerušenia.
12C Kamzík identifikuje na Čertovici, čo je slušná diaľka.
12A Krížava ide aj v niektorých častiach Kežmarku.
...sa mi skladby nezobrazovali.
...i na Rádiu_FM.
suhlasim ze na Vlne znizena hlasitost.Tento problem je na Astre 23.5E.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň