Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
mate viac info ohladne zmien DAB v Nitre, byvam kusok od BA a predtym som bez problemov chytal vysielac Nitra, po zmenach asi 2 tyzdne dozadu vobec Nitru nezachytim, ani skrt, je to trvaly stav, alebo len nieco docasne? bol znizeny vykon?
Aspoň že na slúchadlá to má stereo výstup. Mne mono vyslovene vadí. Anténu rock v aute ani nenaladím.
Dnes som nahodil na to rádio "uši" a čuduj sa svete, hralo mi to stereo :) Prekvapivo aj Antena Rock... Oproti analógu to ide z Krížavy s oneskorením asi 13 sekúnd.
No ak je mux preladený, darmo ty budeš čakať, kedy bude hrať :)) Preskenuj si to pásmo :)
Pár dní pred preladenim na 10C bol ešte zmenený aj ochranný interval na EEP 2-A. V praxi to znamená, že na prehratie stačí slabší signál než tomu bolo pri EEP 3-A.
to je zaujimave,mne sa prijem dab+ radii zo Zobora zlepsil a to este nejdu takym vykonom,akym planuju.Radia chytam na antenu ktore ma radio hama dit 2000,byvam 15km severne od Nitry smer topolcany.
V príspevkoch dole je písané, že sa príjem v Nitre zlepší, ale ja už druhý týždeň v Lehote nemám žiaden príjem DAB. Kedy teda možno očakávať opätovne sprevádzkovanie??
Odpoveď od pána Zachara: Dobry den pan Takacs, je nasim zaujmom zaradit aj programy Regin do DAB+. V sucasnosti nam to zmluva s prevadzkovatelom neposkytuje, nakolko na zaciatku skusobnej prevadzky nebola moznost zaradit do mulitpexu vacsie mnozstvo rozhlasovych programov. Avsak na rozsireni prevadzkovatel pracuje a coskoro by sme mali obdrzat ponuku na zaradenie aj spominanych rozhlasovych okruhov do DAB+.
S pozdravom,
I.Zachar
caute, mate niekto DAB radio s farebnym displejom? rozmyslam, ze i investovat do radia co ma aj displej na zobrazovanie doplnkovych info, ako pocasie atd, len neviem ci to tu vobec vysielaju, kedze mam len to male 'tesco' radio. Inak cisto zo zaujimavosti - v aute ked je dopravny servis, tak sa to tiez prepne na DAB, alebo zhlasni, alebo prepne z inej stanice/pocuvania mp3? ci DAB neprenasa TA / TP?
Zatiaľ je výkon nízky, potom bude rovnaký ako predtým, anténny systém je iný a umiestnený vyššie než predtým, takže prosím vydržte kým sa to dá do poriadku..
v obci mojmirovce dab isiel celkom slusne. vcera uz nebol niekolko hodin signal,dnes je to uz hluche.
radio hama dir 3110
miesto príjmu vycapy-opatovce,rádio Hama dit 2000
Dnes bol vysielač na Zobore vypnutý,zapli ho po 14hodine.Ma silnejší signál,kvalita signálu mi stúpla na mojom dab rádiu.
Tak ja a moja domacnost sme presli kompletne na DAB a stare radia skoncili v elektro odpade a niektore darovane socialne slapsim. ;) DAB preferujem, internet je na druhom mieste ako zaloha. V aute mame aj znamy DAB radia a pochvalujeme si to. Ide len o to nie ze je mali tok ale hlavne ake kvalitne radio si kupite lebo tam je to poznat. TWC ma slusnu kvalitu Avis to moze este zlepsit.
Prosím? Cez internet je bitrade vyššie ako cez DAB? Nejaký dôkaz?
Asi tak. Mám doma internetové rádio Hama, ktoré nemá DAB ale ani ho nepotrebujem pretože by mi to bolo na nič. Navyše cez internet je bitrate vyšší čiže lepšia kvalita zvuku a môžem si zapnúť čokoľvek.
Zatiaľ je to relatívne znesiteľné, len aby sme onedlho nedopadli ako v niektorých okolitých krajinách:
"kto si chce zvuk vychutnať (síce pri tých prenosových rýchlostiach nič moc)," ... ten sa DAB veľkým oblúkom vyhne.
som na žel. stanici pomocou DAB+ prijímača Sencor SRD 6400 (PLL Tuning) zachytil kanály 10B (Avis), 12A a 12C (Towercom), rádiá pri dobrom smerovaní antény hrali bez výpadkov.
Tá absencia Krížavy ma tiež prekvapila. Nitra (kvôli ERP) vlastne tiež, ale pravdepodobne úplná blízkosť Sitna v ktorého “tieni” je Kalvária a vlastne stojí v ceste signálu zo Zobora - spôsobuje to, že Zobor sa “nedokričí”.
Myšlienka dobrá, naopak napísaná - kto chce počúvať vonku, nebude kupovať systém, kto si chce zvuk vychutnať (síce pri tých prenosových rýchlostiach nič moc), pozerá v inej kategórii. Na bežné počúvanie mono stačí - napr. pri Anténe Rock :))
Na pracovnom stole mám DAB prijímač Ferguson a je to len mono (stereo len cez slúchadla) . Postačuje perfektne. Takéto rádia kľudne postačujú do kancelárii, dielní, kuchyne, na výlety do baťohu - všade tam kde sa nekladie doraz na audio kvalitu.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň