Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Tak to pri ich nenažratých cenách do mesiaca polovica staníc ak nie viac krachla...
ja si myslím že by tu na slovensku bolo najlepšie keby vlastnil všetky r a tv vysielače jeden operátor napr: TOWERCOM a potom by to bolo možno všetko ok
Neviem či ste si všimli, kvalita zvuku z Nitry je citeľne horšia v porovnaní s vysielaním towercomu. Výšky sú také požvachtlané, nereálne. Ale aj celkovo u oboch s tými enkódermi musí byť niečo v neporiadku. Veď internetové rádio aj pri 64kbit/s AAC stále hrá lepšie než čokoľvek z nášho DAB+ (na tých istých reprákoch). Skúšal som už 3 prijímače.
ty vieš všetko, prečo už nie je E2 v DAB+ ? Neplatili im alebo prečo ? Vieš ?
Hrá i tesne pred Dolnými Vestenicami v smere od Prievidze.
Ahojte, dnes som sa zastavil cestou smerom na Trenčín pri obci Krivosúd – Bodovka a skúsil som len tak náhodou preskenovať DAB+. Milo ma prekvapilo že som naladil MUX 12C – BA Kamzík. Tak samozrejme som si pustil rádiá čo sú v spomínanom Muxe a kvalita je špičková. Neviem aké filtre používa Tovercom ale počúvanie stojí za to. Musím spomenúť rádio Anténa Rock ktoré v FM pásme vysiela mono zvuk čo v DAB+ je stereo a aj tam je značne citeľní rozdiel v kvalite. Anténu používam na príjem LW,MW,FM,III band a L band ktorú mám na streche auta. Ponúkam krátke video v linku: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detai…
Nie. Musis mat podporu DAB.
Chcem sa opytat. Po nainstalovani dvb t tunera do auta mi naladi moje autoradio aj stanice vysielane v dab + ....? Dakujem
Pripravuje sa na spustenie v priebehu maja bude spustena, aspon take informacie mam od TWC.
Dnes okolo 13-tej ešte nešla.
10kW sa ti zda veľa ale uvedom si, že aký útlm vznikne v budove. Môže sa stať, že v strede domu nenaladíš mux.
10kW? Zdá sa mi, že 10 kW v DAB je ako 100 kW v analógu.
Len je smutné čo má motivovať ľudí naladiť ten multiplex keď pokryté je mesto a blízke okolie v ktorom majú tie stanice pokrytie cez FM vysielače.
DAB+ multiplex mali vysielať zo základných vysielačoch s výkonom 10kW kde by si stanice Lumen Antena Vlna ako aj okruhy SRo pokryli hluché miesta. Vtedy by to dávalo význam. Totálna hlúposť bola spustiť Dab+ mux v KE z Heringeša. Malo to byť z Dubníka.
Aby to dávalo význam musia vysielať z významných vysielačov
-Kamzik
-Zobor
-Veľká javorina
-Blatný Vrch
-Uložisko
-Sitno
-Suchá Hora
-Kráľova Hoľa
-Dubník
-Magura
Aby každý čo si kúpi prijímač mohol počúvať stanice na celom území.
Netreba si mýliť mp3 s AAC. Kodek AAC je oveľa lepši. 60 kbps v AAC sa vyrovná 128 kbps v mp3. Takže tých 104 kbps v AAC bude zodpovedať nejakých 192 kbps v mp3. Odhadujem, že súkromné rádia nemajú kvalitnejší výstup.
to nie je bohviečo, mohli dať aj vyšši bitrate ... ale lepšie ako drôtom do oka, alebo AM :-)
Už sa neviem dočkať keď prídem domov a otestujem to..
No konecne ;) a este ked spustia Krizavu to bude parada.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň