Diskusia k téme Ktoré rádio najbližšie skrachuje?

Ak by vzniklo nové rádio na frekvenciách Melody, pre kľudné fungovanie a splácanie investícií vložených do rádia potrebujú tržby najmenej vo výške 2.5 milióna eur ročne a v počúvanosti by sa museli dostať minimálne na piate miesto s minimálnym odstupom na E2 - neskôr ho aj predbehnúť. Pri tejto sume by trvalo približne 5 až 6 rokov, kým by splatili, čo vložili do rádia. Čiže pokiaľ inzerenti nenavýšia sumy na reklamu (čo sa čiastočne môže stať), príjmy Baueru a Fun Group klesnú o spomínanú sumu - čiže aj zisky budú o niečo menšie.....

Nemozu si dovoliť nechať odkrojit z kolaca. Vsak by si len uskodili a posunuli posluchacov vlne.

Sa divím že Melody starli len 150 tisíc poslucháčov, pri tej hudbe a na to že je to len samohrajka by som očakával že stratia omnoho viac poslucháčov. Jemne Melódie a potom Jemne som rád počúval ale tuto katastrofu od Baueru pre duševne zdravie som račej ešte ani raz nezapol a ani nezapnem. Nerozumiem prečo Bauer zabehnuté rádio zrušil a namiesto toho spustil tento zbytočný nezmysel menom Melody. Bauer si mysli že ak je Blaník najpočúvanejšie rádio v Česku, tak na Slovensku bude takýto formát v Top 3. Melody zbytočne zaberá ženevské frekvencie na ktorých by mohlo vzniknúť niečo čo obohatí SK rádiový trh.

Občas treba tolerovať aj príspevky od veci v diskusných vláknach kde nepatria......
Tak Funko neskrachuje, o to sa vôbec nebojím - to funguje tak ako má. Čo sa týka hudby na Funku, pokladám ju za lepšiu ako na Exprese - výhrady mám voči moderátorom, kde by bolo načase keby angažovali nových. Ale nie je rádio pre mňa, nechcem ho a nebudem počúvať.....

Čo ale musíš uznať, riešili ste Melody v nesprávnej téme. O Melody je iná téma, táto je o niečom inom. Ináč Ty osobne nemáš dobrý názor na nijaké slovenské rádio, takže môžeme povedať, že máme podobný názor na Funko :-D Ale určite by sme to neriešili v tejto téme, lebo Funko v blízkom čase takmer určite neskrachuje. A ja osobne vidím aj na Funku niečo, čo sa zlepšilo oproti dávnej minulosti, to je u mňa hudba

Vytvorila sa programová sieť, kde boli spojené rádiá B1, Rebeca, Naj a Východ. Neskôr to odkúpil Lengyel a urobil z toho Jemné Melódie. Keďže to boli 4 spoločnosti, vrátil licencie a rada mu pridelila frekvencie na jednu spoločnosť. Pod vedením J&T sa hudba zrýchlila a premenovalo na Jemné, po odkúpení Bauerom, okopírovaní formátu českého Blaníka a premenovaním na Melody stratili 150 tisíc poslucháčov. Stáva sa z neho nepočúvateľná samohrajka na Ženevských frekvenciách.....

Na rádio Dúha som aj zabudol, tiež ako dieťa si ho pamätám. Tiež bola škoda toho rádia, tak isto ako tie čo som spomínal. Čo sa týka B1 tak potom to bolo ak si ešte dobre spomínam Rádio B1 a Rádio Východ zdá sa my že sa potom nijako tieto dve rádia spojili, ak sa mýlim ma opravte.

Ja našťastie nie som L**k, ktorý potreboval tri nicky. Stačí mi jeden....
Ale aspoň vidíš, že môj názor nie je ojedinelý....

Áno mali by dať zákon, že 1 majiteľ môže mať v FM max 2 stanice, v DAB nech ich maju aj 10.
Taktiež by to malo platiť ak si jeden majiteľ robí firmy cez ktoré vlastní rádio (ako to bolo v minulosti keď J&T malo 4 radia cez 4 firmy)
A oni to nechcú pustiť, lebo sa boja, že príde nejaká silná konkurencia a začne im brať poslucháčov, peniaze,...

Vitaj na Slovensku.....
Problémom je, že oni sa licencie nevzdajú a neuvoľnia vysielaciu sieť pre nové rádio - znamenalo by to pre nich nižšie príjmy. Mediálna rada nemá možnosť odobrať licenciu, keďže neporušujú žiaden zákon. Snáď iba ak by sa prijal zákon, ktorý by mediálnej skupine znemožnil vlastniť viac ako dve celoplošné rádiá vysielajúce v pásme FM. Na DAB+ by mohli mať aj vlastný multiplex so svojimi rádiami. Vtedy by sa mohlo vypísať ďalšie výberové konanie na celú sieť a účastník by musel preukázať, že má k dispozícií povedzme 7 miliónov na účte firmy, ktorá by žiadala o licenciu, aby sa o ňu neuchádzali ľudia typu Netušil.....

Takže to budú držať zubami, nechtami a parazitovať na výkonných frekvenciách.
Toto rádio je pre mňa asi najhoršie aké som kedy videl resp. počul. Hrajú len šlágre a pomaly už nepočúvateľné odrhovanice ako Gott a pod.

Buď nájdu nový formát - aj keď výber je obmedzený alebo časom začnú znova moderovať....
Licenciu nevrátia, lebo by tu mohlo vzniknúť kvalitné rádio, ktoré by zobralo poslucháčov Expresu, Fun a Vlne - takže frekvencie budú držať pevne v hrsti.....

Chcel by som sa Vás spýtať na váš názor na Rádio Melody, ktoré je v poslednej dobe len taká samohrajka

Všetky tie rádia ktoré si uviedol boli super.Ja si ešte ako dieťa,cestou vlakom pamätám rádio Dúha"ktorá vyšla pre vás" a rovnako aj na turistike rádio Tatry.Na výlete pod Bradlom Rádio Žilina.Rovnako Prešovské rádio Flash.Boli super a tranzistorik mi nikde nesmel chýbať.

Nejdú všade len súťaže, je to skreslená informácia, ktorú máš. Okrem toho SMS súťaže sú jedným zo zdrojov príjmov rádia - okrem reklamy. To nie je verejnoprávny rozhlas, ktorému hodia na stôl 15 miliónov eur bez ohľadu na to koľko majú poslucháčov.....
A mladí ľudia (povedzme do tých 20 až 25 rokov) nepotrebujú veľa informácií, k šťastiu potrebujú hudbu, ktorá sa im páči a ktorú verejnoprávny rozhlas neponúka. Komerčných talk rádií nie je ani v Európe veľa, najviac som ich zaregistroval vo Francúzsku, kde rádiá ako RTL, Europe1 alebo RMC okupujú popredné priečky v rebríčkoch počúvanosti. ale aj to sú poslucháči hlavne nad 40 rokov.....
A čo sa týka kultúry, tá je aspoň zatiaľ medzi mladými na ústupe. V dnešnej dobe je veľmi málo mladých ľudí, ktorí sa budú baviť o Caravaggiovi, Rubensovi, Kerouacovi alebo o Elle Fitzgerald. Ak si zájdeš v Bratislave do Rakúskeho kultúrneho centra, kde budú čítať z knihy nejakej významnej spisovateľky, tak tam nájdeš ľudí vo veku 40 a viac, ale mládež nikde.....

Ale ako chcete povedať, že každého baví počúvať len súťaže dookola? Alebo každý chce minimum rozprávania? Lebo nechápem ako môže niekto chcieť aby sa takmer vôbec nerozprávalo alebo len minimum a keď niečo tak len vtipy. Akože prečo dnes mladí nechcú žiadnu informačnú hodnotu ani kultúru?

Kto asi tak ladí Patriu? Skoro nikto, lebo príslušníci maďarskej menšiny ladia maďarské rádiá, ktoré sú aktuálnejšie a ponúkajú presne to, čo maďarský poslucháč na Slovensku si žiada. Len málokto počúva Patriu, ktorá nevysiela 24 hodín denne a ponúka prázdne slová....
Len tak mimochodom, Bratislava je plná Srbov - oni nemajú nárok na vysielanie vo svojom jazyku, potuluje sa tam množstvo luxusných žobrákov - Rumunov. Aj oni by mohli mať svoje národnostné vysielanie.....
Podľa teba celý svet stráca rozum alebo čo? Lebo všade na svete počúvajú komerčné rádiá s modernou alebo staršou hudbou. Ty si doslova fanatik do verejnoprávneho rozhlasu. Nezabúdaj že počúvanosť klesá preto, lebo Slovenský Rozhlas riadia neschopní ľudia, čo sa stratili niekde v 90ich rokoch minulého storočia a nemajú odvahu priniesť nič nové. Pre teba je to SRo možno super, ale ako poslucháči starnú a vymierajú, tak bude klesať aj počúvanosť verejnoprávneho rozhlasu. Bude to vyzerať tak, že 15-40 budú počúvať Expres, Fun a Európu 2. 40 - 60 zasa Vlnu a Melody a ten nepodstatný zvyšok prejde na verejnoprávny rozhlas.....

To že počúvanosť klesá je len výsledkom toho, že viacerí občania strácajú rozum a chcú len modernú hudbu a nič viac, nič proti ale toto ako jediná vec navyše kopa reklamy do toho, a dookola to isté a ešte ich baví hazardovať s SMS súťažami. Je to o poklese inteligencie mladej generácie. Nechcú už žiadne informácie ani kultúru. Každé verejnoprávne rádio má význam, aj celoplošné aj regionálne, a samozrejme aj bližšie žánrovo špecifikované ako Devín alebo _FM. Aj národnostné menšiny majú právo na vysielanie pre nich.

Klesajúca počúvanosť nehovorí žeby bolo verejnoprávne rádio robené kvalitne. Verejnoprávny rozhlas na Slovensku je nemoderný a skostnatený. Ak porovnám český Radiožurnál a Rádio Slovensko, tak to naše rádio sa môže zahrabať niekam pod zem. Regina už dávno mala mať viac okruhov - Sever so sídlom v Martine alebo Tatry so sídlom v Poprade, Západ so sídlom v Nitre a Bratislava by fungovala z Pyramídy. Takáto Regina by dávala význam.....
Ostatné okruhy môžu vysielať cez DAB+, kto by mal záujem o ich počúvanie, môže si kúpiť digitálny prijímač....
Aktual nikdy nemalo šancu prežiť a rádio Twist v tej podobe ako v roku 1998 by skrachoval tiež rýchlo. A Lumen? Malo by tu fungovať len jedno kresťanské rádio na FM, ideálne by bolo keby sa frekvencie Bestu zlúčili s Máriou, Rádiom 7 a Miriam a na tejto sieti by vysielalo jedno kresťanské rádio, ktoré by vyhralo výberové konanie. Ostatné by mohli fungovať cez DAB+. O frekvencie Lumenu by sa mohol uchádzať niekto, kto by mal na to aby prevádzkoval - čiže aj Netušil, alebo niekto iný, kto predloží kvalitnejšiu ponuku a doloží, že má 3 milióny na účte.....
To že komerčné rádiá sú také aké sú, je dané neexistenciou konkurencie, ktorá by ich nútila ponúkať niečo viac. Vznikol tu akýsi duopol, ktorý si chráni svoje postavenie a zabetónoval sa tu naveky. Viacmenej sa nemusia snažiť, neprinášajú nič nové - maximálne nejaké kozmetické úpravy vo vysielaní, aby sa programovým šéfom lepšie spalo. Ešte tu fungujú dve regionálne rádiá - Východ a Trnavské, možno aj BB a tanečné rádio SUB, ktoré keby získalo nejakú frekvenciu v BA alebo aj dve (napríklad po Vive), by mohlo byť tiež relatívne úspešné, hlavne aj by zaviedli viac moderovaného vysielania....

Prečo? Rádio Regina je rádio ktoré má informovať o dianí v regióne a tiež prinášať folklórne programy a tiež programy pre staršie publikum ako hráme jubilantom a podobne. Toto konečné stanice nikdy vysielať nebudú a na Devín sa to nehodí, nakoľko folklór je rôzny od regiónu k regiónu a vysielať pre jubilantov program na celé Slovensko asi tiež nebude ideálne. Rádio _FM ako alternatíva sa na Slovensku neuživí možno niekde v zahraničí ale to vo väčších krajinách. Rádio Patria? A kto by vysielal pre národnostné menšiny? Tiež nikto zo súkromného sektora by sa na to z ekonomického hľadiska neodhodlal. Súkromný vysielatelia sú prevažne hudobne zameraní, a minimum hovoreného slova, Twist aj Aktual už zanikli a rozhlasové hry má asi len Lumen, inak nikto iný. Tak ako prečo XYZ staníc kde hrá len hudba a rozpráva sa len o súťažiach cez SMS? A informačná hodnota žiadna? Alebo dokonca rádiá bez moderátorov z prečo? Radšej nech má STVR toľko okruhov ako má, a možno by bolo dobré keby ich bolo aj viac. STVR vie rádiá robiť kvalitne na rozdiel od súkromníkov.

Aspoň dobré rádio a goldies. Keď nevedia v 21 storočí a ešte k tomu v 2020s opraviť stream, tak nech to rovno zabalia. Priklepnúť frekvencie pre SRO pre rádio Patria a hotovo, bodka. Zákon by sa mal zmeniť tak aby bolo možné hneď priklepnúť frekvencie pre SRO nie až na druhý alebo tretí krát a podobne.

Ja osobne by som privítal tú variantu, že verejnoprávny rozhlas by mal dva okruhy - Rádio Slovensko (informácie) a Rádio Devín (kultúra). Z uvoľnených frekvencií by sa zložili dve multiregionálne siete a boli by pridelené novým súkromným vysielateľom.....
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň