Diskusia k téme Fun Rádio
Funko by si mohlo zobrat priklad z radia ONE, teda co sa tyka jinglov. Kratke jingle si myslim, ze posobia na posluchaca lepsie ako dlhsi jingle. Skoda, ze Fun to asi nezmeni. A co sa tyka tej "nekonecnej samohrajky" ktorou nazyvate FUN, ze "Radio One ponúka denne poslucháčovi v priemere 18 hodín nemoderovaného vysielania." Co vy na to ? Skuste si prejst vsetky web stranky radii na slovensku a zistite ake maju struktury a potom nadavajte, ze ake je FUN. Ako stale hovorim, ak sa nepaci, nepocuvaj.
Hawk:)
Pepo: a taky expres ? nemyslim teraz tym teraz slovensku hudbu ale napr. jingel najrychlejsi dopravny servis ? to je o com ? ako ked daju jingel že najlepsi dopravny servis možno to este zozerem že ok ale najrychlejsi no neviem neviem.
Inak funko dobre zavadza aj jinglom "hrame najviac slovenskej a ceskej hudby". Viac SK & CZ hra hadam aj Slovensko s Reginou (o radiu Hey ani nehovorim).
ak si myslis, ze Twist mal vysoku pocuvanost kvoli programu, tak si na omyle. vo svojej dobe to bolo jedine celoplosne mienkotvorne radio, ktore za doby meciarizmu informovalo objektivne. to bol dovod jeho vysokej pocuvanosti. s koncom meciarizmu sa zacal koniec Twistu.
Presne tak, radio netvori iba hudba, ale ho tvori aj program, publicistika, zabava a vsetko okolo toho.. Takze hudba nie je vsetko a pisat o nej, ako o vsetkom, je trochu zavadzajuce... Vyborny priklad toho Twistu, tam to predsa nebolo o hudbe... Prave to mi je luto, ze sa hovori uz iba o hudbe a potom vznikaju otravne a nepocuvatelne radia...
Treba chápať že rádio orientované na staršieho alebo dospelejšieho poslucháča musí osloviť práve Olympicom, Dávidom a inými vecami. Veď napríklad 40 ročný poslucháč môže spomínať len na to čo počúval v mladosti. Nemôže predsa spomínať na to, čo sa u nás veľmi nehrávalo, ale iba čo sa hrávalo. To musíš uznať. A k tomu Twistu... Ten mal vysokú počúvanosť v svojej dobe kôli niečomu inému, nie kôli hudbe... A k hudbe vo Funku... Po poslednom AMT ma toho dosť veľa potešilo, ale keď počúvam také niečo že Keď nie si moja tak potom neviem čia si alebo Prvá láska je len jedna a podobné veci, myslím že to patrí do Funka menej ako Michal Dávid do Vivy. Všetko je to veľmi diskutabilné...
Ano, je to zacarovany kruh, z ktoreho sa tazko hlada vychodisko. Este stastie, ze minulorocny AMT vo FUN-ku ukazal, ze ludia chcu pocut aj ine veci, nez len prevareny mainstream. No uvidime, ako sa to bude vyvijat. Bol som ale velmi prekvapeny, ze v posl. case sa medzi tych najhranejsich interpretov dostali Kaiser Chiefs, Amy Winehouse, Kanye West alebo Feist. A ze sa vratilo aj dost pesniciek z onych "progresivnych" cias.
Inak k tym slager radiam. Ja samozrejme nie som proti ich existencii, chapem, ze sme dost konzervativna krajina, navyse tych 40 rokov sociku urobilo svoje :( Ale stale sme na tom daleko lepsie nez susedne Cechy, kde 3/4 radii terorizuje ludi Gottom, Vondrackovou a Davidom. Inak tie slagre zatial Vive v pocuvanosti moc nepomahaju.Stary Twist hral uplne inak a pocuvanost bola dobra.
A suhlasim, ze vkus velkej casti posluchacov je degradovany "slagrami a la Expres a spol.". Na druhej strane, keby si cast tej vacsiny tie "slagre" nevyhlasovala v testoch, tak ich Expres a spol. (tolko) netlacia.
LuboTS: no k tomu tvojmu funlive. mne sa zda že to nepojde nazivo na FUNku to bude len na Donovaloch pri prilezitosti akcie Skoč si !
U mna zas, naopak, funko hra aj hudbu, ktora sa mi paci. Avsak na to, aby som sa stal (o5) ich posluchacom je jej pramalo. Vykopavky a slagre ako spominas hra okrem Vivy aj Best, a z casti Regina ci Slovensko. A maju tu radia s takou hudbou svoje miesto (uznavam, tak ako aj funko-aj ked sa mi nepaci). A priznam sa (nech si myslis co chces) ze playlist Vivy mi aj vratane tych novych songov vcelku vyhovuje (aj ked medzi skalnych nepatrim).
Dobre, tak sorry a zabudnime na to, co bolo v minulosti. Co sa tyka hudby, urcite sa na FUN-ku najde dost takej, ktora sa mi nepaci. Ale v porovnani s ostatnou komercnou konkurenciou hraju ale podla mna najlepsie. Rozhodne 1000krat lepsie nez Viva s jej prevarenymi slagrami made in Italy & Germany. V ramci formatu robi podla mna Fun maximum. Vkus vacsiny posluchacov na Slovensku je degradovany Expresackymi slagrami, takze preto sa stalo, ze v AMT na FUN-ku presiel Elan alebo Grigorov dost hladko.Ale som rad, ze preslo aj dost kvalitnych pesniciek a dufam, ze po dalsom AMT sa to este viac zlepsi. Apropo novy singel Jarosa podla mna nie je zly. Pocul som ho uz mnohokrat a sice to nie je ziadna extra vec, ktoru by som si nahral do MP3 prehravaca, ale v radiu mi nevadi. Inak ked je teda zameranie Vivy na 60-90 roky, preco hra aj sucasnu hudbu? To predsa ziadne profesionalne radio nerobi. Takyto siroky zasah je uz kontraproduktivny.
To ze som to vtedy, ked ma odpojili od FMka trochu prehnal priznavam. Ale ty co nazory ludi, ktorim sa nepaci to co tebe (resp. sa opovazia s tebou polemizovat) nazyvas trapnymi a ze si se.u do huby tiez nemas co hovorit. Peace (+ sorac za preklep v nicku).
No ked je podla teba Jaros, Bezdeda a spol. navyse v hustych rotaciach dobra hudba... Ako povies. Viva nehra vela suc. popu, zameranie na 60te - 90te roky je markantne. Jemne hraju viac hudby. Alebo si zabudol na vikendy?
Aj keby si Markíza dala robiť prieskumy dopredu, neboli by nič platné, lebo tie prieskumy by dopredu nepočítali s ťahom ktorý urobila Jednotka, teda to je hlavná príčina poklesu sledovanosti TN, takže v pripade Markízy by vlastne neukázali nič. Ale tu sme už mimo témy...
ja by som povedal, ze najcerstvejsi pripad zmien okolo televiznych novin market lidra by mohol televizie inspirovat k tomu, aby si robili prieskumy dopredu a necakali na reakciu cez peoplemetre. pretoze ubudok divakov sa uz nemusi podarit zvratit.
aj bez tej vecernej show by som povedal, ze Fun hrava viac hudby, nez JM. Maju 14 hodin nemoderovaneho vysielania denne, kedy je v eteri len prud hudby bez moderovanych vstupov, okrem toho dalsich 6 hodin, kedy su vstupy hrubym odhadom tak 3-4 krat za hodinu. nebudem sa hadat, ktore radio hrava najviac hudby. funradio jej hrava podla mna dost na to, aby sa mohli profilovat sloganom, ktory pouzivaju.
Televizie ale na druhej strane majú okamžite čísla z peoplemetrov, teda dokážu zareagovať v podstate okamžite. Aj preto tam často dochádza k operatívnym zmenám. A konkurencia medzi televíziami je o čosi menšia, keď bolo menej rádií, tiež sa išlo systémom pokus-omyl
No, ako sa to vezme, vraj teraz budu mat nejaku tu vecernu show. Takze podiel hoovreneho slova tam stupne.
To, ze sa posunulo moderovane vysielanie o 2 hodiny skorsie hra v pocuvanosti zanedbatelnu rolu. Inak zaujimave, ze v nasich televiziach sa stale veselo ide systemom pokus-omyl. Kym z multiregionalnych radii tento system funguje uz iba pri Vive.
Si smiesny! Na rozdiel od teba som tu nikomu neprial smrt a neposielal ich do roznych telesnych otvorov.
Inak si pekne se***s do huby, ked pises, ze Fun hra gulas od Elanu po najnovsie hity, ale zaujimave, ze Viva hra 50 rocne vykopavky, ale aj nove pesnicky,tam to uz podla teba je vsetko v poriadku. M. David, Modern Talking ci Boney M, co hrava Viva pokladam za vrchol hud. nevkusu. Fun naproti tomu hra Groove Armadu, Nirvanu, Kosheen, B3, Paru,Feist, Amy Winehouse atd... ziadne multiregionalne sukromne radio tychto interpretov nehra.Akurat verejnopravne Radio_FM. Ten posun moderovaneho vysielania nastal az po mesiaci a bola to len drobna korektura.Drobne upravy v programe a hudbe sa budu vyskytovat urcite aj nadalej. Robi to aj Expres a JM, takze nic mimoriadne. Kym Viva ide typicky pokus-omyl. Relacie vznikaju a zanikaju jak na beziacom pase. Hudba to iste. Tvrdili, ze sa budu zameriavat len na starsie veci,a le uz do toho zasa montuju aj nove veci. Inak vsetko ostatne za mna napisal uz billg, ktore mu patri za to moj dik.
Co sa tyka toho sloganu, ze hraju najviac hudby, tak to pravda je. Ukaz mi terestricke radio, ktore hra viac hudby, ako Fun. K tej profesionalite. Ceska Evropa2 ma podobnu cielovku ako Fun, ale co sa tyka formy a obsahu, je o niekolko tried nizsie nez Fun. A tiez ide podla prieskumov. Fun je v pohode zrovnatelne napr. s rakuskym Kronehit.
PS: Nikomu nebriem jeho nazor, ze sa mu Fun nepaci, ale treba mat lepsie argumenty :))))
Myslím že po takmer roku by sme už nemuseli pripomínať tú vec že v apríli nastala zmena a potom o mesiac sa to zmenilo ináč. Fun rádio to nepoložilo, nie je dôvod sa k tomu vracať. A zoberme si že ani lídrovi na televíznom trhu nemusí všetko dopadnúť tak ako si to predstavujú, aj Markíza urobila nejaké zmeny ktoré po krátkom čase korigovala. Slabšieho by to mohlo položiť, s inými médiami to až tak tragicky nemusí dopadnúť nejaký ten omyl. Čo bolo, bolo...
Tak jasne, ze bolo aj dost ludi, ktorym tento krok (zrusenie moderatorov pocas dna) nevadil, dokonca im aj vyhovoval (akurat, ze spokojni nemaju prilisnu potrebu davat to po forach tak najavo ako prave nespokojni). A netvrdim, ze to bolo kvoli tym ludom, co to kritizovali po forach. Akurat si myslim, ze funko zdaleka nie je tak profesionalne, ako sa snazi tvarit.
Aj tak ich uz daaavno nepocuvam, len obcas prepnem (aj to jen niekedy na mna vela). A nebudem ani plakat za starym funkom (to mozem rovno plakat za mliekom za par korun), trh sa meni. Ale myslim si, ze radio formatu ako sa funko snazi tvarit sa da robit aj o dost lepsie. Ale na to este asi niekto nedospel. Akurat neviem, ci je to SK trh alebo vedenie tohoto radia.
na to, ako Ziman odusevnene obhajoval zrusenie moderovaneho vysielania, som nezabudol, ale na rozdiel od teba viem, preco bol tento blok skrateny len do 16:00 uz mesiac po jeho zavedeni. a kedze viem skutocny dovod, tak mi tento krok vobec nepripada nelogicky tak, ako sa zda tebe.
to, ze si myslis, ze to bolo kvoli "znacnemu poctu nespokojnych posluchacov" ti neberiem.
jedine, co ti chcem povedat, je to, ze aj majitelia Vivy chcu mat vysoku pocuvanost. alebo ju nechcu a maju tolko financii, ze sa rozhodli tento nakladny konicek financovat zo svojich uspor.
ja, ako laik, ked by som vlastnil radio, vobec by ma nezaujimalo to, ci ludia moje radio pocuvaju tak, ze si ho postavia na stred stola, zide sa pri nom cela rodina a pozorne pocuvaju kazde jedno slovo z eteru. zaujimalo by ma to, podobne ako inzerentov, kedy, kto, v akych vekovych a inych sociologickych skupinach pocuva radio, ako sa vyvija pocuvanost pocas dna atd. urcite by som do prieskumu pocuvanosti nezaradoval otazku typu pocuvate radio prisluchovo alebo jeho pocuvaniu venujete viac pozornosti? a ako by sa ta miera pozornosti posluchaca voci posluchu merala?
cele je to blbost, tato tvoja/moja uvaha. vobec nie je podstatne ako radio posluchaci pocuvaju (jednym uchom dnu a druhym von, ako si napisal), ale kolko ich je.
to ci je to alebo ine radio lepsie, je vyjadrenim osobnych preferencii a vkusu. v dnesnej dobe, kedy si kazdy moze vybrat tisicky sposobov travenia svojho casu je nelogicke mysliet si, ze ked ma fun radio pocuvanost 10%, ze ho tych 10% pocuva preto, lebo si mysli, ze radio viva je lepsie radio.
tvoj nazor ti neberiem, ale cisla hovoria o inom.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň