Diskusia k téme DVB-T na Slovensku

mali by byť pri vypínaní silných vysielačov

Nevie niekto ako to bude na Slovensku s piktogramami?

Poďme naspäť. To má Děvín také obmedzenie na CH 40 na SZ? Nevieš prečo? Teraz som si pozeral mapu. Ja som ho chytal na malý prútik v okne v Blížkoviciach, obidva multiplexy, ale každý na inú polohu antény v okne. Nastavil som si na CH 40, keďže mám radšej komerčné stanice.

Na prvý pohľad by niekto povedal, že si PL a V, RUSIN a UA rozumejú a vôbec to nie je tak. Ja PL rozumiem tak ako CZ, dokonca viem aj gramatiku, lepšie ako CZ, pretože som ju od decka počúval a pozeral TV, keďže v PP ide Przehyba. UA sa tiež nemám problém dorozumieť, pretože mám tiež presah, HU sa tiež dorozumiem vďaka presahu. Vysielačom vďačím aj za to.

Ja to netvrdím o Tebe, ale o väčšine. Bol som v CZ, na Morave, aj na západe SK a viem ako mi ľudia rozumejú, keď sa rozprávam s iným Východniarom. VYCH ešte najviac okrem východu rozumie Orava a Liptov, pretože tiež majú mäkké jazyky. VYCH to nie sú len podobné slová, ale aj úplne iné: keľčik, drabina, okreme, pokrovec, džveredlo, butilka, brežle, prišče, parple......... Aj teraz všetkému rozumieš?

no comment :-D ty prostě o mně víš vše, víš líp než já čemu vlastně rozumím nebo nerozumím, no vlastně bych se Tě měl zeptat jestli vůbec rozumím sám sobě :-D a vůbec, víš to o všech lidech na zeměkouli a důkladně jistě studovals problematiku srozumitelnosti východniarčiny pro zbytek světa :-) <br />
<br />
Rusínština je naprosto jasně odlišitelná od ukrajinštiny a ta zas od ruštiny atd!!! Slyšels o takové věci, že \"hudební sluch\"? Jsou lidi co ho nemají a těm můžeš třískat u ucha a neví esi je to opera nebo hrnec. No a ti kteří ho mají, tak se velmi jednoduše učí jazyky posloucháním, jejich intonaci, vyslovování, odlišnost, atd.
Jsou lidi co nerozumí ani sami sobě a jsou lidi co rozumí cizímu jazyku protože si domýšlí souvislosti a slova které neznají odvozují v rychlosti ze známých slov z jazyka příbuzného, protože jsou podobné... to se ale těžko popisuje pokud nevíš která bije. Nemusím vědět jestli nějaké speciální slovo tam má písmenko navíc, nebo nemá, ale když si ho spojím s podobným z jiného jazyka tak rozumím skoro čemukoli v rámci příbuzných jazyků.
Jazyky které mají uplně odlišný základ jsou nesrozumitelné, jazyky, které mají podobný základ jsou bez problémů domyslitelné a srozumitelné.

V filme Osadné je miešaná SK s RUSN. Nejaké slová z V možno rozumieš, ale čo mám skúsenosť, tak ani Moraváci V nerozumejú úplne. Málokto zo západu SK a CZ vie rozlíšiť RUSN, UA a RU.

no já východniarčině rozumím, neboj... zas to tvoje vševědoucí generalizování: "Východniarčine....v CZ jej nikto nerozumie" :-)
To že někdo zapomene je přirozené, někdo nezapomene protože nechce, někdo to neprožívá, chce se přizpůsobit a zapomene. Je to individuální.
Východniarčinu a rusínčinu teda rozeznám, to se na mne nezlob, ale to je jasně slyšet :-) I ukrajinština. Možná puberťák co poslouchá hiphop a má uši z toho zblblé a nikdy neslyšel jediný jazyk z východu (myslím Ukrajina a dál), je pro něho vše to samé... člověk, co chce rozumět, rozumí, rozezná. Občas chytím národnostní magazín na STV, tam je to fajn jak se to střídá :-) No a jinak Osadné, že :-D Na to aji slováci potřebovali titulky :-)

Východniarčina nemá dĺžne, a v CZ jej nikto nerozumie. K tej reklame ak niekto žije v CZ hoci je čistokrvný Slovák, tak zabudne SK výslovnosť. Započúvaj sa do tej reklamy, tú ženu som nepoznal a hneď to cítiť, že má prízvuk, aš potom mi to celkom došlo, keď som bol u Vás a na CZ TV išli česká reklamy na Skylink, tiež s ňou. Pri Znojme mám rodinu, sesternica mojej mamy žila od narodenia 17 rokov na Slovensku, teraz má 70 a kompletne zabudla vyslovovať aj SK aj Východniarčinu, jej manžel sa jej čudoval, že zabudla materčinu. Ináč niekto si mýli Východniarčinu s Rusínčinou. V CZ je viac Rusínov, hoci tvrdia, že sú z východu. Východniari sú Slováci, majú aj takú národnosť, Rusíni majú svoju národnosť, ale niekedy sa hlásili k UA. Východniarčina je bližšia k PL a Rusínčina k UA.

oukej, já jen esi východniarčina nemá nějaké spešl pravidla, abych se poučil :-)
A slečna Nikol to říct umí, když je napůl slovenka a slovensky mluví :-) Bych chtěl vidět, jestli bys jí to vytýkal :-D

Ja sa smejem, že to tá Češka v tej reklame neviem povedať, áno píše sa to otvorte. Mi ě nemáme. Tá reklama je podvod tým, že na jej začiatku je oznam: Analógové televízne vysielanie končí. Ale nekončí terestriálne vysielanie.

to že DVB-T síť nad 60 umí udělat každý když je tam prázdno, se nijak nevylučuje s tím, že je to uděláno naprosto v pořádku.
Tehdy šlo jen o tom, že se srovnávalo nesrovnatelné, CZ budování 3 definitivních muxů se 100kW výkony s jedním SK provizorním muxem na kanálech nad 60 s výkony o řád nižšími.
Že je to jedna z možných cest přechodu a v tomto případě udělaná správně, s tímto srovnáváním nijak nesouvisí.
Kdybys furt jen nevytrhával věci z kontextu a trochu přemýšlel, tak tu takové narážky ani nepíšeš...
@-----
Otvorte oči, vše okolo řídí mafie, celý přechod je podvod, všichni se jen nabalují a lžou a zatajují, ti co to myslí dobře a jedině správně se poznají tak, že dělají svoje stránky zadarmo! :-D
PS Quido: nepíše se "otvorte" bez háčku? tedy po slovensky mäkčeňa... :-)

A minule si nadával, že DVB-T síť nad 60 umí udělat každý, keď ja som chválil rovnomerné rozmiestnenie vysielačov.

samozrejme, jde to v pohode, rozhodne rychleji nez v ČR a taky efektivneji. Vzdy je co zlepsovat, ale v ramci moznosti si myslim ze dosavadnimu procesu je jen minimum co vytknout, drtiva vetsina toho co a jak se udelala, je v poradku. Pokud se to v roce 2011 rozjede podle planu, pak je to naprosto perfektni.

Co je zlé na digitalizácii,že vybudovali sieť prechodovú a nevypli ani jeden vysielač , že na prechod na dvb-t sa môžeš pripraviť už teraz a že na budúci rok keď spustia ďalšie multiplexiy dáš už len vyhľadať ďalšie TV?
To,že Markíza napíše,že je to skoro,že ľudia nie su informovaný tak prečo vo svojich TV Novinách neodvysiela príspevok o DVB-T veď aj jej sa to týka prečo nechce prejsť na digitál pretože má celoplošnú sieť s ktorou je jej príjem takmer bezproblémový no a tv Joj má oproti nej slabé vysielače a malé pokrytie a bojí sa,že keď pokrytie sa vyrovná už pravdepodobne nebude mať takú sledovanosť. Pokiaľ ide o ďalšie TV napr TA3 LUX MUSIQ1 MCBOX PATRIOT v roku 2012 môže iná spoločnosť vytvoriť ďalší aj celoplošný mux ak bude záujem možno to bude EXPRESNET VIRTUAL RADIO NETWORK RDT Telekom atď. pripomínam frekvencie po analógu budú uvolnené čiže celoplošný multiplex môžu postaviť za pár mesiacov.
Keď nebol dostatočný čas viac ako rok na prechod na DVB-T tak neviem , že slabá informačnosť tak keď digi išlo cez emuláciu tzv DIGI zadarmo odhaduje sa že ho príjmalo vyše 100 000 domácnosti vtedy netrebalo informovaťa ľudia sa ku tomu dostali alebo Skylink veď má vyše 1200 000 domácností spolu v česku a na slovensku a reklamnú kampaň začala v posledných mesiacoch v minulosti sa vyskytla len zriedka.

To by som aj ja rád vedel. Ja to robím zadarmo ako svoj koníček, ale veľmi rád.

A ešte by som chcel vedieť aké odmeny dostávajú niektorí kompetentní z niektorých orgánov za tie duchaplné vyjadrenia, čo púšťajú do éteru a ktorým vonkoncom nerozumejú a nemajú o nich ani "šajnu" a ani o problematike. Také bludy.
Inak čítal som v novinách že vraj štát ide predávať posledných 15 percent v Slovak Telecome.
Ešte si prečítajte túto dlhú reakciu na jeden článok aký bol úžasný rok 2010 - je to od diskutujúceho s názvom copilot - Optimizmus??????? :
http://korzar.sme.sk/diskusie/1777789/1/2010.html

Je iné čítať mi myšlienky a je iné prečítať si diskusiu pod. Reagujem na Teba a prečítaj si, čo píšeš Ty.

Pri niektorých vyjadreniach v článočku mám pocit, že niektorí kompetentní žijú asi v inej dimenzii a nie na SK. TA3 využíva túto sieť (no comment). No a žasnem nad vyjadrením, že v USA sa budovala digitálna sieť až 14 rokov. Veď USA je rozlohovo o niekoľko 1 000 000 km2 väčší štát a tento štát ide niekto porovnávať SK. Vitajte v inej dimenzii. Ach také bludy.
http://medialne.etrend.sk/digitalne-spravy/milos-m…
A prečítajte si aj výstižné reakcie v diskusii pod článkom vo vyššie uvedenom web odkaze.
PS-ko: Výlet bol super, čo!?

napsals "mozilla je nejlepsi"
kdyz myslis pro prohlizeni stranek mapavysilacu, napis "mozilla je nelepsi pro prohlizeni stranek mapavysilacu"
fakt si ti nikdo nevidi do hlavy, aby vedel jak to zrovna myslis, kdyz toho napises polovinu.
Jirka to optimalizoval tak aby byly stranky stravitelne pro vsechny, nejen Mozillu, ale opera 10.53 a vyssi ma evidentne nejakou chybu, ktera zpusobuje ze to nejde. Nepatram po tom, pouzivam stale 10.10 a jede.

ano quido ide mi to uz rozbalit bolo to operou cez tu mi to neslo a ta mapa napr ten madarsky dvb t 63 a 64k by u nas moc nemal ist a mne ide super a antenu som ani nedal von lebo na zapadnej strane balkona tam to ani netukne ale vnutri na chodbe ked ju polozim na stojan tak to ide

Ja hovorím, ktorý je najlepší pre prehliadanie stránky mapavysilcu.cz. Prečítajte si aj príspevky pod a nie len rýchlo reagujte. Miro má problém s otvorením mapy pokrytia, tak mu radím čo má urobiť. Aj Jirka to mal niekde napísané, že je to optimalizované pre Mozillu Firefox.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň