Diskusia k téme DVB-T na Slovensku
vsetko co si pre mna na pisal tak viem
Nenapísal som to preto, lebo Krížava nemá Markízu. Markíza ide napr. z vysielača v Martine a z rôznych vykrývačov, napr. aj u nás je vykrývač na Markízu. Joj z Krížavu u nás dosť oničom. Samé odrazy a slabo zrní. Markízu som napísal preto, lebo je najsledovanejšia stanica, tak logicky má najväčšie právo tam byť.
palo zo Stankovian: Celkom dobry napad. Tym smerom vsak zjavne neuvazuju.
Azbucan: Zilina je specificka tym, ze tam ma silny vysielac JOJ, ale zase nema Markiza. Pokial vysielace pouzivaju rozne kmitocty (nie je to jednofrekvencna siet), skladba programov moze byt na roznych vysielacoch rozna. T.j. z Krizavy moze ist Markiza a z inych vysielacov zase JOJ.
set top box ma byt set-top box tv joj znamena televizia joj
este mam jeden problem nemozem zapojit dvb-t aj analog sucasne pretoze dierky na set top boxe su velmi blizko a na konci kabla ktory vedie z anteny mam vstavany zosilovac v koncovke musel by som teda prikupovat dalsi kabel najlepsie asi vlisovany s tymi uzkymi koncovkami nevies aky najmensi vlisovany koaxialny kabel existuje myslim najkratsi
ja by som teda privital to co ty iba tu markizu by som vynenil za tv joj
pre teba by bola vyhodnejsia markiza pretoze krizava markizu nema je to hanba ze humenne vobec nema tv joj a vsetky okolite mesta ju maju
Prechodný mux mohol vyzerať radšej takto - STV3, Markíza, Doma, Jojplus, TA3 a to preto, lebo práve tieto stanice nemôžu chytať domácnosti s analógovým príjmom. Skôr by to bolo pre nich pútavejšie. Teraz vlastne dostanú naviac iba TA3 a STV3 a niekde aj JOJ.
inak takto by to bolo tiež fajn
1. mux - stv1, stv2, stv3 (STV4 je zbytočná, veď nevedia naplniť dva okruhy), ta3
2. mux - markíza, doma, musicbox, regionálna tv podľa regiónu, musiq1
3. mux - joj, jojplus, tv lux, televízo, poprípade niečo nové
to neznamená že analog bude všade fungovat do roku 2012.Iba na niektorých vysielačoch aj to iba možno.
Exprese teraz bolo info o tom, zas sa omieľal kompresný štandard, že ešte nie je známy a že analóg bude ukončený do konca roku 2012.
Na digitalnews je postreh v diskusii:
-uz specifikacia ze bude mpeg2 z webu towercomu zmizlo ;) a v texte spominaju ze prechodny bude v mpeg2 ale ze buducnost bude zrejme mpeg4, takze stale nic nejasne
http://slovakdigitalnews.blogspot.com/2009/12/bude…
keby to bolo na mne 1. slovensky dvb-t multiplex mpeg-2 markiza doma joj joj plus ta 3 a sukromne celoplosne rozhlasove stanice verejnopravny slovensky dvb-t multiplex mpeg-2 stv 1 stv 2 stv 3 stv 4 a radia sro 2. slovensky dvb-t multiplex mpeg-4 stv 1 hd markiza hd joj hd a regionalne sukromne radia inac v kosiciach a presove bolo jeden cas v mpeg-2 az 6 televiznych programov ale bez radii a to stv 1 stv 2 stv 3 markiza joj ta 3
Teraz môžeme už iba tipovať zloženie muxov:
PRECHODNÝ: STV1, STV3, Markíza, Joj, TA3 (škoda tej STV2, mohli obetovať kvalitu a dať tam aj 6. stanicu, veď je to iba dočasne na pár mesiacov)
VEREJNOPRÁVNY: STV1, STV2, STV3, STV4 (plán); ?SRo?
MUX1: Markíza, Doma, Joj, Joj+, TA3
MUX2: očakávam nízky záujem - nanajvyš 2-3 slovenských satelitných staníc a lokáliek, ktoré prídu o analógové vysielanie a majú prednostné právo byť súčasťou multiplexu.
Alebo druhá možnosť: Markíza a Doma budú v inom muxe ako Joj a Joj+ a k sebe priberú pár ďalších.
Tak to dnes Towercom potvrdil, bude sa vysielať v mpeg2.
myslim dvb-t z nagy kopaszu CH 63 multiplex C 49,00 kW C a CH 68 multiplex A 49 kW C
precitajte si toto http://www.digitalnitelevize.cz/prilohy/slovensko_… neviem odkial tvorca tejto stranky vedel uz 15. 04. 2009 ze bbudeme mat MPEG-4 a predsa mame MPEG-2
myslim dvb-t z nagy kopaszu CH 63 multiplex C 49,00 kW C a multiplex A 49,00 kW C
to vies ze ma napadlo ist vyssie mam aj take miesta kde som presvedceny ze by to islo vinice v trnave pri laborci okres michalovce cibulka kataster obce porubka okres humenne pozri si v google earth ich polohy
a este s podporou MPEG-2 MPEG-4 a HD
notebook mam ale televiznu kartu nemam kolko asi stoji televizna katra pre analog aj dvb-t do notebooka
Ja by som na tvojom mieste vyšiel niekde vyššie s notebookom a otestoval to cez DVB-T TV kartu. :-) Ale asi nemáš vybavenie.
okrem tohto dvb-t nechytim v humennom zatial ziadne ine dvb-t este k tomu nagy kopaszu CH 63 je multiplex C nenaskenuje nic iba ukazuje percenta pri manualnom ladeni pri automatickom ladeni tuner na chvilu zastane na CH 63 a CH 68 a pokracuje dalej CH 68 je multiplex A nenaskenuje nic iba ukazuje percenta pri manualnom ladeni pri automatickom ladeni tuner na chvilu zastane na CH 63 a CH 68 a pokracuje dalej
v humennom sa nic nezlepsilo vcera som skusal dvb-t nagy kopasz CH 63 sila signalu 00% kvalita signalu 10% rekord sila signalu 00% kvalita signalu 41% CH 68 vcera sila signalu 00% kvalita signalu 00% rusil tam analog nejaky odraz neboli tak ciste zrnka ako pri volnom kanaly ale take poskrucane smuhy rekord sila signalu 00% kvalita signalu 32%
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň