Diskusia k téme Výpadky rádií
Tak to naozaj vyzerá,že modulaciu dopravuju satelitom. Ale zaujímavé,že výpadky v iných častiach Slovenska tu zatiaľ nikto nehlásil...
V KE, a boli to tieto 87,7; 102,9; 95,2; 106,2; 102,0; 103,7
Tento tyždeň to už bolo druhý krát streda a piatok a v podobnom čase pred deviatou ráno niekolko minutové prerušenie a po nabehnutí znova krátke prerušenie.
Ten signal evidentne bol slaby lebo sa stracal a nabiehal niekoko sekund.
Pozoroval som to na Exprese 106,9 Skalica
Satelit Thoru som nemohol overiť .Nebol som doma ale v práci
ono je mozne ze to teraz bude vypadavat lebo je ta slnecna burka ci co tak to moze vypadavat...
este ohladom tych tras,ak ma radio kvalitny internetovy stream,dal by sa pouzit aj ten?popripade ball,samozrejme ak by to dovoloval teren tad...
nie?
TWC používa aj RR trasy to znamená, že je to síce nákladnejšie no takmer bezproblémové čo o satelite sa nedá povedať niektoré rádia chcú ušetriť a tak si zvolia len satelit čo ja nechápem ak rádio ktoré má celoplošné pokrytie tak by nemalo problém s prenosom modulácie medzi vysielačmi. Pri menších rádiách napr. Hornet je lepšie využívať satelit keď vysiela z Košíc tak signál nebude prepravovať po niekoľkých vysielačoch až do Žiliny aj výhodnejšie je pre expanziu satelit.
Napr. taký Expresnet využíva len satelit a ešte k tomu THOR. Taká stanica ako oni si mala zvoliť Astru preože uplink je v Bratislave a nie kdesi v rumunsku ako je to pri Thore 0.8w. I keď najrozumnejšie by bola RR trasa ale bolo by to pre nich dosť nákladné keďže majú také veľké množstvo nízkovýkonných vysielačov. Ja som osobne za RR trasu i keď pre menšie rádia je najefektívnejší satelit pre nižšie náklady a neobmedzenosť pretože môžu spustiť vysielač hoci kde kdež to pri RR trasách sa niekedy musí medzi vysielačom A a B postaviť niekoľko stožiarov aby usmernili a dostali signál na vysielač B. Taký problém má rádio KISS, nemôže dostať signál na vysielač v Rožňave pretože využíva RR trasy musí postaviť nejaké prevádzacie stožiare aby tam dostal signál a či je to preň vôbec výhodné pretože pre jeden vysielač s výkonom 0.1 kW či sa vôbec oplatí
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň