Diskusia k téme Rádio Goldies
YouTube komprimuje (prevazne) na Opus 251 (160 kb/s). Opus je najkvalitnejsim stratovym formatom sucasnosti.
Podstatnym je tiez audio processing, ktorym vysielatelia (zbytocne) prznia aj streamy...
Zbytocne hrotis situaciu a davas sa do pozicie biteho psa.
Pozri si obrazok, ktory si sam nalinkoval.
Vidis kde je Good a kde je Excellent?
Vseobecne so stupajucim kbps predsa porastie kvalita.
Ludom co nemaju data, postaci aj ten stream na urovni rychlosti dialup, to je v poriadku. Ale jednoducho ak je priestor priniest lepsiu kvalitu, preco tak neurobit? Aky AAC variant sa pouzije pri vyssom kbps mi je u riti.
Tak si nalejme čistého vína.
Príde mi naozaj smiešne, ak posielaš ukážky cez YT. Už samotný YT robí komprimáciu. Ale dobre. Aby si teda vedel, tak profi broadcast stroje dokážu HE-AAC v2 dávať v maximálnej kvalite 88 kbit/s. Iné púzdra zvládajú viac a v týchto zariadeniach sú tiež k dispozícii. Čo je ale zbytočné, lebo bežnému poslucháčovi tato kvalita naozaj postačuje. Podstatný je zdroj, z ktorého sa skladby hrajú. Keď tu už spomínaš DAB, jeho prepadákom nie je vôbec bitrate jednotlivých staníc. Ak by si sa v tejto oblasti pohyboval, vedel by si inú príčinu. A nie je to len cena distribúcie. Viac nemám k tomu čo dodať.
Este napis, ze to zodpoveda kvalite DSD/SACD! ;-)
V DAB+ sa "standardom" stalo 72 kb/s AAC+ (HE-AAC), a aj preto je DAB+ prepadakom.
AAC Bitrate Comparison: 4 - 256 kb/s
https://www.youtube.com/watch?v=ZPjYsyDOA8I
Skúsiš mi vysvetliť, k čomu by bol?
Možno si to neuvedomuješ, ale ak by sa pristúpilo k Tvojmu riešeniu, muselo by sa prejsť na staršie puzdro kodeku LC-AAC a v tú chvíľu je úplne jedno, ktorý z týchto streamov by si počúval. Ono niekedy viac pásikov, nie je viac ADIDAS.
Ja chápem, že veľa ľudí zaujíma dátový tok, ale treba si všímať aj kodek. Možno poznámka, zjavne asi nevieš aký kodek používajú jednotlivé rádiá, ako trasu na vysielače....Ako som písal, sú tu skôr nadšenci, ktorí nemajú ani paru, ako funguje rádio.
Pointa je predsa v inom. Preco nie je dostupny aj stream v lepsej technickej kvalite, napriklad 128 kbps AAC ?
Znova tu máme "technických" inžinierov.
Na to som si tu už zvykol.
Ak máš problém s prenosovou rýchlosťou, naštuduj si prosím parametre kodeku. Nie je to mp3 ale 64 kbit/s Stereo HE-AAC v2. Čo znamená, že už pri nízkom dátovom toku, dokáže hrať ďaleko kvalitnejšie.
https://www.iis.fraunhofer.de/en/ff/amm/broadcast-…
Preto poprosím, ak sa problematike nerozumieš, radšej nič nepíš a nemaj blbé poznámky.
Prenosova rychlost ako za cias Dial-Up. ;-)
Dnes som ho zachytil na 90,8 Mhz na Dolných Kysuciach.
Tak Rado, tento krat to naozaj nie je nasa vina. Chyba je na strane oblastneho poskytovatela, kde su umiestnene servery. Ten bez predchadzajuceho upozornenia (pocas vikendu) migroval niektore sluzby a robil update siete. Vznikol problem a ich technici, ani pocas dnesneho dna, nedokazali poruchu odstranit. Tak sa zajtra (najneskor v stredu) pristupi k zmene streamov. Poprism preto diskutujucich o zhovievavost.
Uz sa neviem dockat na novu davku vyhovoriek.
na vikend vypinaju? setria?
ahojte dnes aj mišiak minulý týždeň si hovoril že pôjde ten týždeň mt goldies a mali problém a ide alebo nejde Martine dajte vedieť tu do zajtrajšieho dňa a mino horizonte kdy pôjde prešovská frekv.do 17-25 dní tak napíš zajtra.
Zdravim,v akom casovom horizonte sa predpoklada spustenie Presovskej fq?Dakujem
Za tím rádia Goldies sa poslucháčom ospravedlňujem.
O poruche vieme. No vzhľadom na jej príčinu resp. povahu, bude poruchu možné odstrániť až v ranných hodinách. Za pochopenie ďakujem.
skoda komentovat uz toto
ešte raz sa vám opytam ste neodpovedali na prešovskú frekvenciu 89,8 že kedy spustia prešove piatok 17.12. alebo 22.12.,23.12.dajte navrch,dali žiadost na povolenie 15.10. aj splnomocnenie majú že môžu skôr dostať za meškané a podľa toho spustia dufam do vianoc tak bolo slubené.
Tak povedala aktuálna zodpovedná osoba. Že to aj nejaký pamiatkári a právnici pochválili toto rozhodnutie. Tak sme to boli demontovať (Frontinus). No. Prvá odtiaľ zmizla v podstate anténa Rock (tá prestala vysielať) následne DVB-T a pred nedávnom FRONTIN a ešte ktosi. Zostal tam už len systém pre MVSR a nejaký VKV-Dipól. Samozrejme, vyzerá to tak, že MVSR tam zostane. Ten nevadí. ...
Nechápem, prečo vypovedali zmluvu, veď vysielače na streche Slovenskej národnej knižnice v Martine im prinášali financie.
pán MaslakZ ako vieš že ma koronú od koho že bol niekde v zahraničí a teraz nemôže byť rádio a napíš že odkiaľ vieš že ma od akého mediálneho článku ako daváš-te že spustia prešove rádio Goldies už som to pisal a nebudem sa opakovať.nech sa lieči a veľa modlitby potrebuje,zazvor,vitamíny D,C cibulovy čaj.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň