menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - marec 2022

VIDEO: Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie - marec 2022

| RVR
Vo výberovom konaní, ktoré Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhlásila 26. januára 2022, bolo zaradených tridsaťšesť voľných frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Prihlásilo sa o ne spolu sedemnásť subjektov, ktoré žiadali o pridelenie frekvencií pre dovedna dvadsaťjeden programových služieb.

Iba v jednom prípade požiadal uchádzač o pridelenie frekvencií pre novú rozhlasovú stanicu – išlo o projekt programovej služby ROCK vysielateľa D.EXPRES, k.s., ktorý zároveň žiadal aj o rozšírenie pokrytia troch svojich ďalších staníc. Všetci ostatní uchádzači, ktorí sa prihlásili do aktuálneho výberového konania, žiadali o frekvencie iba pre už existujúce programové služby; do výberového konania sa neprihlásil žiaden nový vysielateľ. Pre dve programové služby žiadal frekvencie prideliť Marek Petráš, ktorý je držiteľom dvoch licencií na vysielanie; žiadosti ostatných spoločností (s výnimkou uvedenej D.EXPRES) sa vzťahujú vždy len k jednej rozhlasovej stanici.

Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré predchádza rozhodnutiu Rady o pridelení frekvencií, sa uskutočnilo s využitím platformy Zoom a bolo naživo prenášané prostredníctvom youtube kanála Rady. Video a stručný prepis jednotlivých vypočutí nájdete aj v tomto článku nižšie.

Rovnakým spôsobom bude realizované aj nadväzujúce rozhodovanie Rady o pridelení frekvencií na jej zasadnutí v nasledujúci deň, v stredu 23. marca 2022, ktorého prenos bude na youtube kanále Rady a na Radia.sk dostupný od 9:30 hod. Po skončení verejného vypočutia žiadateľov aj rozhodovania o pridelení frekvencií budú na uvedenom mieste k dispozícii aj záznamy z týchto online prenosov.

Časový harmonogram ústnych pojednávaní 22. marca:

  • 09:30 - Marek Petráš, Košice
  • 10:00 - Dr. FM, s. r. o., Bratislava
  • 10:20 - INTERSONIC RADIO VIVA s. r. o., Bratislava
  • 10:40 - SITY MEDIA s.r.o., Bratislava
  • 11:00 - Rádio Vlna, s.r.o., Bratislava
  • 11:20 - Rádio Mária Slovensko s. r. o.,  Bratislava
  • 11:40 - RADIO, a.s., Bratislava
  • 12:00 - SUB FM s. r. o., Bratislava
  • 12:20 - Music Gallery Group, s. r. o., Bratislava
  • 12:40 - T.W.Radio s.r.o., Bratislava
  • 13:00 - Trnavská produkčná s.r.o., Piešťany
  • 13:20 - Nitrianske rádio s. r. o., Zbehy
  • 13:40 - Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o., Topoľčany
  • 14:00 - MIRJAM s.r.o., Komárno
  • 14:20 - Rádio LUMEN, spol. s r.o., Banská Bystrica
  • 14:40 - POWER DEVELOPMENT s. r. o., Michalovce
  • 15:00 - D.EXPRES, k.s., Bratislava

Celý záznam z verejného vypočutia

Rádio Košice

Rádio z metropoly východu už vysiela aj v hlavnom meste a to na nízkovýkonnej frekvencii 90,1 MHz v Rači. Táto frekvencia však pokrýva len východnú časť Bratislavy. Majiteľ licencie Marek Petráš preto žiadal o ďalšie "malé frekvencie" v Bratislave, a to v Novom Meste a v Devínskej novej Vsi. Petráš tvrdí, že týmto dvomi frekvenciami chce pokryť ďalšie časti Bratislavy. Radnému Ivanovi Bindasovi príde nelogické, prečo sa Rádio Košice, ktorému sa výborne darí na Východe, tlačí do Bratislavy. Rádio Košice chce podľa Petráša spájať mosty medzi hlavným mestom a druhým najväčším slovenským mestom, ktoré majú na Slovensku k sebe najbližšie. Marek Petráš na verejnom vypočutí ukázal aj aplikáciu Rádia Košice, konkrétne jej sekciu Dopravný servis, ktorá funguje aj pre Bratislavu a vodiči cez ňu môžu jednoducho a rýchlo hlásiť dopravnú situáciu. V spravodajstve vyhradili bloky zamerané na správy z bratislavských mestských častí, magistrátu a Bratislavského samosprávneho kraja. Nechýba ani bratislavský šport a v hlavnom meste plánujú ešte aj nasadiť nových redaktorov.

Detské rádio

Marek Petráš pokračoval vo svojej prezentácii aj ako zástupca Detského rádia. Pre túto stanicu žiada o niekoľko frekvencií naprieč Slovenskom, medzi nimi aj o vysokovýkonnú "Ženevu" 88,8 MHz v Nitre. Ivana Bindasa zaujímalo, ako chce Detské rádio, ktoré vysielateľ deklaruje ako filantropický projekt, uživiť tak finančne nákladnú frekvenciu. Marek Petráš ho ubezpečil, že filantrop nie je len "miliardár" a teda aj menej solventný filantrop dokáže finančne utiahnúť aj takýto projekt. Detské rádio už má pridelené frekvencie v Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline. Tieto by podľa tvrdení M. Petráša mali byť rozvysielané čoskoro. Rádio už začalo vysielať na internete aj s moderovaným ranným vysielaním pre deti.

Dobré rádio

Dobré rádio minulý rok a začiatkom tohto roka rozvysielalo takmer všetky svoje frekvencie, ktoré dostalo v minulých licenčných konaniach. Teraz žiada o ďalšie frekvencie v ďalších mestách. Majiteľ Róbert Sedlák chce najmä Bratislavu, nakoľko stanici frekvencia v hlavnom meste veľmi chýba. Tvrdí, že o nákup reklamného priestoru v jeho rádiu už majú záujem klienti a mediálne agentúry. Bratislava je preto pre túto stanicu kľúčová. Predsedníčka rady Marta Danielová sa priamo spýtala na náklady, koľko stojí prevádzka doterajších vysielačov. Róbert Sedlák vysvetlil, že mesačné náklady na prevádzku jedného vysielača sú približne v stovkách eur a prevádzka celého rádia v jednotkách tisícov eur. Radní sa pýtali aj na programový koncept, najmä spravodajstvo. Ako Dobré rádio, šíriace pozitívne správy pokrýva negatívne vojnové udalosti. Programový riaditeľ Adam Bačkor vysvetlil, že oni informujú najmä o práci dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú vojnovým utečencom.

Rádio Viva

Pôvodne metropolitné Rádio Viva sa chce rozšíriť na veľké územie Slovenska. Stanica má totiž veľké plány - majiteľ Ivan Lacho rádio predáva. Novým investorom rádia má byť internetová spoločnosť Zoznam, s.r.o. Momentálne má licenčná rada na stole žiadosť o prevod obchodných podielov. Terajší majiteľ žiada o veľkú sadu frekvencií vo väčších aj menších mestách Slovenska. U radných však vyvstala otázka, pre koho vlastne Ivan Lacho žiada o nové frekvencie, keďže rozvysielavať ich bude pravdepodobne už nový majiteľ, pokiaľ rada prevod podielov schváli. Pre radných je totiž pri rozhodovaní v súčasnom licenčnom konaní dôležitý súčasný stav, kým je majiteľom I. Lacho. Multiregionálny až celoplošný projekt s predpokladaným novým majiteľom totiž počíta s tým, že obsah programu bude tvoriť veľká redakcia spoločnosti Zoznam. Radní sa pýtali, že čo by spravil terajší majiteľ s toľkými frekvenciami, v prípade, že by rada prevod podielov neschválila. Lacho na to odpovedal, že v tom prípade bude rádio naďalej prevádzkovať on sám.

Rádio Sity

Aj Rádio Sity, ako metropolitné tanečné rádio, ktoré vlani zmenilo majiteľa, chce ísť za hranice západného Slovenska. Stanica požiadala o nové frekvencie, prevažne vo väčších mestách. Hlavnou témou diskusie radných s predstaviteľmi rádia, bol nedávny hackerský útok na rádio, ktorý na krátky čas úplne vyradil stanicu z prevádzky. Technický riaditeľ Rádia Sity Michal Dobrík ubezpečil, že vysielanie krok za krokom obnovujú a riešia aj technické zabezpečenie, aby boli do budúcnosti voči takýmto útokom chránení. Ivana Bindasa zaujímalo, prečo by niekto chcel napadnúť tak malé rádio. Zástupcovia Sity rádia to pripisujú aktivitám predošlého majiteľa Rastislava Lehotského. Preto predpokladajú, že v budúcnosti by sa to už nemalo stať. Radní spomenuli aj problémovú komunikáciu predošlého majiteľa s radou. Noví majitelia radu ubezpečili, že na vyžiadanie sú schopní dodať rade záznamy vysielania a napraviť všetky problémy, ktoré firma tlačí pred sebou z minulosti.

Rádio Vlna

Známa a zabehnutá celoploška žiada o novú frekvenciu v Košiciach. Kým doterajšia 95,7 MHz má povolený výkon iba 200 wattov, voľná 94,8 MHz je až 1-kilowattová. Z toho dôvodu by Vlna svoju terajšiu slabšiu chcela vymeniť za novú silnejšiu. V prípade udelenia silnejšej by doterajšiu slabšiu vrátila.

Rádio Mária Slovensko

Kresťanské Rádio Mária Slovensko má z minulých licenčných konaní pridelenú väčšiu sadu menších frekvencií v rôznych mestách Slovenska. V tomto licenčnom konaní žiada o ďalšie. Už pridelené frekvencie rozvysielava postupne, momentálne sú v prevádzke napríklad Košice, Prešov, Trenčín, Spišská Nová Ves a Michalovce.

Fun rádio

Najstaršie slovenské súkromné rádio žiada o jednu frekvenciu 98,1 MHz v Čadci. Fun rádio chce tým zlepšiť svoj signál v metropole Kysúc.

SUB:FM

Nové subžánrové rádio pre mladých momentálne už môže využívať pridelené frekvencie v Prievidzi a v Nitre. Podľa majiteľa Erika Petláka sú tieto frekvencie už zakrátko pripravené na rozvysielanie. Frekvenciu v Prievidzi prekoordinovali na Kuní vrch. Nekomerčné SUB:FM teraz žiada o ďalšie frekvencie, medzi inými napríklad aj o nákladnú a vysokovýkonnú Nitru 88,8 MHz. Petlák však zdôraznil, že najviac by im bodla Bratislava. V hlavnom meste je totiž najväčšia potenciálna komunita ich poslucháčov a už majú predbežnú dohodnutú spoluprácu s Cvernovkou, odkiaľ chcú robiť priame prenosy koncertov. V prípade udelenia bratislavskej frekvencie by štúdio presťahovali do Bratislavy. Zatiaľ vysielajú cez internet a rozbehli už aj moderované vysielanie.

Rádio Jazz

Obnovené staronové Rádio Jazz už s novým majiteľom, spoločnosťou Music Gallery Group, s.r.o., za ktorou stojí známy hudobník Martin Valihora, nedávno začalo vysielať na svojej prvej a zatiaľ jedinej bratislavskej frekvencii 92,6 MHz. Vysielač je umiestnený v Petržalke na výškovej budove na Krasovského ulici. Táto nízkovýkonná frekvencia však pokrýva len časť Petržalky a Starého mesta. Preto vysielateľ teraz žiada o "dvojičku" frekvencií 100,3 MHz - silnejšiu Bratislavu s pokrytím celého mesta a tiež Trenčín. Rádio Jazz má veľa plánov, chcú robiť prenosy z koncertov a vyrábať tematické relácie.

Rádio 7

Kresťanské ekumenické Rádio 7 momentálne vysiela na 10 frekvenciách na celom Slovensku. Chýba im však pokrytie Prešova a Popradu. Z toho dôvodu stanicia žiada o frekvencie v týchto dvoch mestách. Rádio 7 nepatrí do žiadnej väčšej rodiny kresťanských rádií, ide si viacmenej "svojou cestou". Vo svojom vysielaní dáva priestor rôznym cirkvám. Predsedníčka rady Marta Danielová vyzdvihla, že rádio v celej svojej doterajšej histórii vysiela bez akýchkoľvek problémov a sankcií zo strany licenčnej rady.

Trnavské rádio

Zabehnuté regionálne Trnavské rádio má v pláne pokryť ďalšie biele miesta na mape Trnavského kraja. Žiada o frekvencie v Dunajskej Strede a v Piešťanoch. V kúpeľnom meste už síce vysiela na svojej individuálne skoordinovanej frekvencii 107,9 MHz. Avšak tá je len 100 Wattová, kým terajšia voľná 97,3 MHz, o ktorú žiadajú, je až 500 Wattová. A ďalší problém, ktorý vysielaľa trápi, je príliš veľké obmedzenie. V Piešťanoch je letisko a z toho dôvodu je frekvencia 107,9 MHz na konci rozhlasového FM pásma na hranici leteckého pásma "skresaná" v parametroch. Súčasťou Trnavského kraja je aj Dunajská streda a preto Trnavské rádio žiada aj o 98,3 MHz v tomto meste. V prípade, že by ju dostali, rádio by vysielalo odpájané bloky, reklamné a pravdepodobne aj spravodajské.

Rádio v Nitre

Nitrianske lokálne rádio známeho rozhlasáka Michala Kožucha od konca minulého roka vysiela na svojej miestnej frekvencii 105,4 MHz. Rádio v Nitre však má oveľa vyššie ambície. Chce prejsť na vysokovýkonnú a drahú "Ženevu" 88,8 MHz. Michala Kožucha za tým vedie nostalgia z čias, keď pred vyše 20-timi rokmi vysielal na podobnej frekvencii v už dávno zaniknutom N-Rádiu. Počas siahodlhej a rozpačitej diskusie sa ho predsedníčka rady Marta Danielová pýtala na financovanie nákladnej vysokovýkonnej frekvencie - je to totiž drahá záležitosť. Kožuch vysvetlil, že je predbežne dohodnutý s partnermi, ktorí by ho v tomto podporili.

Rádio Topoľčany

Topoľčianska mestská lokálka vysiela v meste na Hornej Nitre už od roku 2007. Pôvodne pod názvom Rádio Yes, posledných niekoľko rokov už ako spoločnosť vlastnená mestom Topoľčany. V minulom licenčnom konaní nepožiadali o predĺženie svojej licencie, a tak ich frekvencia 102,9 MHz prešla do aktuálneho licenčného konania. Súčasný vysielateľ Rádio Topoľčany je jedným zo žiadateľov, ktoré o ňu požiadalo.

Mirjam Rádio

Maďarské vysielanie Rádia Mária na Slovensku si momentálne môžu poslucháči naladiť v Rožňave, Leviciach a Nových Zámkoch. Táto rozhlasová stanica chce svojim vysielaním zasiahnúť čo najviac poslucháčov na maďarsky hovoriacom území na Slovensku. Preto predstavitelia rádia požiadali o voľnú frekvenciu v Dunajskej Strede. Na verejnom vypočutí zdôraznili, že pokrytie chcú rozširovať len na južnom Slovensku a nemajú ambície ísť do regiónov, kde nežije maďarsky hovoriace obyvateľstvo. Miriam Rádió patrí do rovnakej celosvetovej rodiny rádia Mária, podobne ako Rádio Mária Slovensko, avšak na Slovensku tieto dve rádiá fungujú úplne nezávisle od seba.

Rádio Lumen

Najstaršie kresťanské rádio na Slovensku - Rádio Lumen - má zo všetkých kresťanských rádií najširšie pokrytie. Stále sú však miesta či mestá, ktoré z momentálne vysielajúcich vysielačov nepokrývajú dostatočne dané územie. Takýmto sú napríklad Snina, Spišská Nová Ves a Piešťany. Preto zástupcovia rádia požiadali o aktuálne voľné frekvencie v týchto mestách.

Rádio Šírava

Východoslovenské Rádio Šírava sídli v Michalovciach. Okrem svojho domovského mesta vysiela na FM frekvenciách aj v Trebišove, Humennom a Košiciach. V aktuálnom licenčnom konaní žiada o frekvencie v ďalších východoslovenských mestách Spišská Nová Ves, Poprad, Prešov, ako aj o frekvenciu v Košiciach. V metropole východu už síce vysielajú na frekvencii 93,1 MHz, avšak je to veľmi slabá 150-Wattová frekvencia a signál sa dá spoľahlivo zachytiť len na vyšších poschodiach bytových domov. Preto Šírava požiadala o druhú frekvenciu v Košiciach 94,8 MHz, ktorá má povolený výkon 1 kilowatt.

Bauer Media Audio Slovakia - Expres, Jemné, Europa 2, Rock

Rádiová skupina Bauer Media Audio Slovakia svoje žiadosti o nové frekvencie a novú licenciu podala pod hlavičkou spoločnosti D.EXPRES, k.s.

Svoju rozsiahlu prezentáciu začali žiadosťou o licenciu pre nové Rádio Rock, ktoré by čiastočne malo nadviazať na tradíciu zaniknutej Antény Rock a vyplniť dieru, ktorá po ukončení Antény Rock vznikla. Nové Rádio Rock od Bauer Medie však má mať už oveľa menšie pokrytie, ako mala pôvodná Anténa Rock. Pre novú rockovú stanicu žiadatelia požiadali o frekvencie v Bratislave, Devínskej Novej Vsi, Trnave, Trenčíne a na severnom Slovensku v Žiline a Martine. Žiadosť o licenciu podložili zostrihom videí známych osobností, už uverejnených na Facebookovej stránke pôvodnej Antény Rock, ktorá už patrí Bauer Medii. Osobnosti v nich líčia, ako im rockové rádio chýba a ako by ho radi počúvali.

Bauer Media (D.Expres) žiada o viacero ďalších frekvencií pre všetky svoje už existujúce rádiá Expres, Jemné a Europa 2. Väčšinou ide o dokrytie bielych miest na mape menšími nízkovýkonnými frekvenciami. V iných prípadoch ide o vylepšenie pokrytia na miestach, kde už vysielajú, no teraz sú vo výberovom konaní silnejšie frekvencie, ako tie, na ktorých teraz vysielajú. Generálny riaditeľ skupiny Ivan Antala pripomenul, že v prípade získania všetkých frekvencií, o ktoré momentálne žiadajú, by následne štátu vrátili 8 frekvencií, na ktorých momentálne vysielajú ich stanice.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: 13 príspevkov

eastender (neregistrovaný, 138.197.207.xxx)
eastender (neregistrovaný, 138.197.207.xxx)
23.03.2022 18:33
0
0

Prestaň tu tapetovať diskusie,. Kľudne sa vráť tapetovať na web magistrátu BA4, keď už Ti to rádio nechcú zafinancovať.

TX (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
TX (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
23.03.2022 14:18
0
0
TX (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
TX (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
23.03.2022 13:47
0
0
uipos (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
uipos (neregistrovaný, 85.237.234.xxx)
23.03.2022 11:54
0
0

Bindasovi pride nelogicke radio KE v Bratislave...
No ale my na vychode tu mozeme mat Bratislavske radia ze - FUN,Expres,VLNA,E2,... nepresvedcite ma, tvaria sa ako celoplosky, ale su to BA radia a preto nepocuvatelne pre normalneho vychodniara :-)

Pe3k
Pe3k
23.03.2022 09:27
0
0

Veď ak by boli lokálky a regionálky tam kde majú, prežili by a pri dobrom menežmente by aj prosperovali. Mňa to naštvalo pri tej Šírave včera; akoby v Kráľ. Chlmci ľudia nepotrebovali svoje rádio - ten je na dohľad od MI, no bez pokrytia a to im nevadí, no oni idú riešiť PP a PO, kde je násobná konkurencia a presýtený trh. Rovnako Zemplín je pri Humennom, Svidníku, Snine... prečo ich nezaujíma ten ich región? A Košice v BA, to bol argument hodný mysliteľa... aj v Írsku sú východniari, dúfam, že už vybavujú podklady :))

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over