Diskusia k téme Rádio Rock
ano Cesi to vedia, a vedia to aj mnohe ine stanice, ako ma vysielanie vyzerat. A mozno to vedia aj v Bauer, ale povedali si, ze preco menit zauzivany koncept, ktory sme si uz otestovali a ukazalo sa, ze nenarocnemu posluchacovi na SK uplne staci. A tych spokojnych kvazirockerov co volalo do anteny rock, ze ako strasne dobre hraju... tak naco sa tu zbytocne zavdzusnovat nad nejakym playlistom, ked marketingove cisla hovoria jasnou recou. mozno by stacilo taketo stanice nepocuvat a FM tuner ponuknut v inzercii na bazosi a nahradit ho o nieco drahsim streamerom. aj takto moze vyzerat vyvoj.
A prečo české rádio Čas rock vie, ako sa rocková hudba má hrať? Super hudba, moderátori, ktorý sa nevykecávajú a majú viac, ako 2 programy za deň. Nie je to nejaká samohrajka a ešte si tam môže človek aj zahrať na želanie. Prečo to Češi vedia?
AK si zoberite rôzne hudobné príručky, tak zhruba pred rokom 2000, keď sa ešte štýly nemiešali malo tango, rock, valčík, a pod. stanovené tempo a nejakú kľúčovú charakteristiku.
Pre rok sa písalo, že sa vyznačuje používaním osminkový nôt, napr. aj rytmus 3-3-2 a keď si vyhľadáte bicie slučky pre rock,
dá sa to pomerne dobre identifikovať. Ja osobne považuje za rock gitarovú hudbu. Teraz sa však štýly miešajú takže to môže pliesť. Niekto považuje za rock len trebárs štýl ako hrá AC&DC, ale patria tam aj pomalé rockové balady (Metalica), Dreamer od Black Sabath (niekto môže kľudne povedať, že je to pop).
Problémom slovenskej hudby je, že sme tu nikdy nemali toľko tvrdších kapiel ako mali Česi (všimnite si koľko je tam rockových rádií) a teda ak niekto chápe rock iba ako TVRDŠIU GITAROVÚ HUDBU, tak to máme len pár peisní a niet čo vysielať. No a súčasná slovenská rocková hudba sa prakticky nikde nehrá, resp. určite nie v sledovanejších rádiách.
Myslím si, že pravdu máte obaja (napr. aj také kapely ako Texas či Corrs možno aspoň sčasti zaradiť ako rock, hoci by to pravoverných rockerov nenadchlo), ale z pohľadu poslucháča určite súhlasím skôr s michalom.
@LuboTS:
"Ináč keď kedysi dávno v Superstar bolo rockové kolo, fakt tam niekto prišiel so skladbou od Depeche Mode."
Pamätáš si k tomu aj širší kontext? Išlo o dnešnú hviezdu tvorby pre deti Mira Jaroša a skladbu Enjoy The Silence, nie však v pôvodnej verzii ( https://www.youtube.com/watch?v=aGSKrC7dGcY) , ale v prerábke z roku 2004, ktorá je ladená určite rockovejšie ( https://www.youtube.com/watch?v=ofrB6OCSsgk) než pôvodná. A keď už sa tu tak často cituje Wikipedia, tak si ju dovolím citovať aj ja - a táto verzia z roku 2004 je tam evidovaná ako "Electronic rock" https://en.wikipedia.org/wiki/Enjoy_the_Silence#%2…
Neviem čo sa tu rozčuľujete. Komerčné rádio ktoré je financované z reklamy musí nastaviť playlist taký aby oslovil čo najviac poslucháčov. Aby si rádio zarobilo na seba. Preto je to taký pop rock.
To čo vy požadujete môže vysielať tak na internete. Keď vám to nevyhovuje prelaďte na iné rádio
no dneska som to počuval cez den,4x Metalica ,3x Tubla,Linkin p., dalej otravne pesničky čo drali na antene r. derú teraz tu. Zase verklík čo pobeží každy deň dokola. Typicke slovenské radio.
Ano, rock má pomerne široký záber a práve preto sa playlist takejto stanice nemá skladať tak, že zoberiem 500 pesničiek označených ako rock, nechám si ich otestovať a potom 300 z toho nasúkam do playlistu bez toho, aby som rozmýšľal nad tým, ako ten výsledný tok hudby znie. Ľudia, ktorí počúvaju Depeche Mode nepočúvajú Nirvanu a tí, čo počúvajú Nirvanu nepočúvajú Chrisa Reu... Urobili rockové rádio, ale mám pocit, že nikto nerozmýšľal nad tým, ako bude ten guláš, čo tam namiešali znieť.
V rámci relácie Rock solid playlist a teraz The Rock Zone tiež napríklad George Ezra a podobne. Neviem, ako je to v prípade RockZone na MTV Germany...
Sú tu príspevky o tom, čo je rock. Keď ešte existovala hudobná televízia MTV Rocks, tam sa úplne bežne hrával napríklad George Ezra. Alebo aj Depeche Mode. Ináč keď kedysi dávno v Superstar bolo rockové kolo, fakt tam niekto prišiel so skladbou od Depeche Mode. Ináč dosť rozsiahly príspevok o rockovej hudbe je na konci príspevku, odporúčam si ho pozorne prečítať a aj kliknúť na jednotlivé odkazy. Tá rocková hudba fakt toho zahŕňa veľmi veľa...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rock_music
ten DAB nie je pokryty celoplosne a v kopcovitom terene kde je pocuvatelnost na FM aspn polovicna sa digital strati a je ticho tak prosim ta Pe 3k vyjadruj sa v odbornej terminologii
Preberte sa konečne zo sna! Naozaj veríte, že Rock má byť úzko špecializovaný rockový projekt? Pre majiteľa je jediné kritérium ziskovosť a ak sa neuživili doterajšie rádiá, toto by nebolo výnimkou. Urobia tomu promo a rozšíria pokrytie a nenápadne vysielanie zahltia reklamami. Hudobný a iný obsah bude v duchu ostatných SK Bauer súrodencov zmesou verklikujúcich hitov a uvrešťaných kvázi moderátorov... Jediné pozitívum celého Rocku je v propagácii DAB siete, o ktorej existencii stále 2/3 Slovákov netuší.
Rasťo Bečaver: Rade predkladáme najlepší projekt, rockové rádio tu chýba...
Rastik, neviem či takto sa to robí. Zasa slabý playlist a chýbajú tam aj tvrdšie songy...
no Antl nem móže róbiť rockové rádio... celé zle
Dovolím si súhlasiť s tým, že je to rock, na albume Joyride od Roxette sa nájdu aj slušné vypaľovačky, pridal by som kľudne aj Hotblooded.
https://www.youtube.com/watch?v=Xp3jF5jYYcU
https://www.youtube.com/watch?v=XJeWuP_dZ-4
A prečo ju nehrajú? Slabé financie, slabý rozhľad dramaturgov, kombinácia oboch možností.
Podľa mňa je typicky rock napríklad aj skladba I remember you od Roxette. Ale tú kapelu si asi na rockovom rádiu nedovolí nikto zahrať ????
Veru, náš trollko tu vytrvalo smradí už viac než 10 rokov… Toto už musí byť čisto psychiatrická diagnóza :)
Ten Imagine Dragons znie, ako keby som mal naladenú popovú stanicu a tak isto aj Para. Som zvedavý, keď sa dá cez ich apku hlasovať páči/nepáči, že ako to ovplyvní tú hudbu. Zatiaľ mám pocit, že počúvam bývalú Anténu rock. Zasa samé Iné kafe, RHCP, Linkin Park atď. Kvalitné rockové rádio, aké Slovensko malo, bola Rocková republika.
A čo je Imagine Dragons ak nie rock? Nejaký hip hop alebo čo? Si to trošku naštuduj. Niečo o Imagine Dragons a niečo aj o Rockovej hudbe. Rock nie je iba tvrdý metal, je to oveľa, oveľa viac...
bol onoho casu aj hudobnym dramaturgom Radia Ragtime a podla jeho vlastnych vyjadreni ma blizko k alternativnej scene, tak asi pocuva nieco ine ako radio Rock.
už sa spamätaj konečne :D ty jasný rock. obhajuješ tu sračkove radio aj keby traktori padali, ťa niekto za to platí aspoň? :D
Rockové rádio musí urobiť niekto iný a nééé Antl
tak som si naladil ranne spravy o siestej. to akym sposobom bola spracovana tragedia na zochovej (hned prva sprava) mi nedovolilo dalej tuto stanicu pocuvat. du blejt velebnosti.
Rock je síce veľmi rozmanitý žáner, ale neviem si predstaviť, kto sa bude vyslovene príjemne cítiť pri rádiu, ktoré prakticky súčasne hrá:
1) Marilyn Manson, Metallica, Iron Maiden
2) Imagine Dragons, Electric Light Orchestra, Creedance Clearwater Revival, The Beatles
Samozrejme, že je otázkou, či je pre fanúšika interpretov zo skupiny 1 menšie zlo Creedance Clearwater Revival, resp. Imagine Dragons alebo Ed Sheeran, resp. Alvaro Soler.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň