Diskusia k téme Rádio Best FM
Neviem, neviem, ale vždy sa v rádiách niečo cez niečo premixuje. Nie je to tak že ide skladba do úplného záveru aj s tým tichom na konci, potom jingel aj s tým tichom na konci a potom ďalšia skladba. Možno to prelínanie bolo pred dávnymi rokmi iné, ale to premixovanie bude v rádiách určite vždy. Niečo som čítal o tom, že pri skladbách sa nastavujú nejaké mixovacie body, ktoré ohraničujú to, že ktorá časť sa môže s niečím premixovať, ale tomuto až tak celkom nerozumiem. Určite však prelínanie v rádiách existuje a existovať bude
Ani nie, lebo v čase keď som vysielal to bol štandard vo vysielaní. Dnes (cca 17 rokov po mojom vysielaní) sa prelínanie už nepoužíva.
Viem že si nepísal na mňa, ale vyjadrím sa. Jednoduchšie by to možno bolo, ale pre rádio asi trošku nepraktické. Vznikalo by medzi skladbami ticho a to neznie veľmi dobre. Aj keď išlo iba o pirátske rádio. Mimochodom ja osobne mám aj na Spotify nastavené nejaké to prelínanie, mne sa to tak počúva lepšie
Používal som vysielací softver z https://www.zarastudio.es/ Pred 20 rokmi to bola verzia 1.00 a dokázala toho dosť. Dnes sa už tomu nevenujem.
Mne sa to stávalo pri mojom pir**om vysielaní, keď som prepol vysielací softvér na automatiku. Vyskladal som si clock, softwer vypočítal čas 59:58 min. a ukončil som to časákom. Lenže v reale išiel hodinový jingel skôr. Dôvod? Softver bol nastavený tak, že sa pesničky mixovali najskôr 4 sekundy pred koncom pesničky .Takže reálne pesnička mala 3:58 min. ale keďže sa premixovala v 3:54 min. tak za hodinu to mohlo urobiť aj chýbajúcich 50-55 sekund. Keď som to takto nechal bežať celý deň, tak večer bol rozdiel aj 9 min. Preto som sa naučil pridávať ručne na záver clocku nejakú kratšiu pesničku.
V rádiu BEST FM by mali mať lepší softver ako ja, a mal by takéto veci eliminovať. V každom prípade je to chyba človeka, ktorý nahadzoval clock a je vidno (skôr počuť) že tam nikto nie je a nikto to nekontroluje.
21:56 a už ušiel jingle, že bolo 22 hodín... to aj o hodinu predtým, čo to? :D
Vy ste veľmi „zaujímavý“ súdruh. Prv ste sa pôvodnému Best FM s bohatou hudobnou dramaturgiou vysmievali pre nízku počúvanosť – spôsobenú pravdepodobne práve tým pre Slopáky príliš sofistikovaným playlistom, no a teraz – keď repertoár, v snahe zvýšiť počúvanosť, skomercionalizovali, sa Vám nostalgicky cnie.
Viete Vy vôbec, čo chcete?
Od roku 1933 až do 30. decembra 1992 mohli všetci Slopácy počúvať napr. aj Radio Luxembourg.
Nie som poslucháčom rádií ako Vlna či Best FM, ale možno o nejakých 15 rokov keď už budú hrávať také mená ako Ed Sheeran, Ava Max či Dua Lipa, možno sa ich poslucháčom budem postupne stávať. Ale dovolím si tvrdiť, že aj keby nijaké kvóty neboli, podiel SK a CZ hudby by bol v oldies rádiách rovnaký ako teraz. Pozri si rebríček ktorý zostavili poslucháči Vlny. Koľko je len v prvej stovke SK a CZ skladieb. Aj Tvoj neobľúbený Karol Duchoň sa tam často vyskytuje. Ten rebríček mapuje zhruba to, čo cieľová skupina oldies rádií rada počúva
https://radiovlna.sk/thousand-hits/
Pre všetky rádiá sú kvóty nezmyslom. Ak by neboli, tak hudba by bola na oveľa vyššej úrovni. Výsledkom kvót sú nepočúvateľné rádiá. Tieto kvóty sú dôležité hlavne pre Danka a Šimkovičovú, aby sa mohli pred plebsom vyťahovať akí sú národovci, ale zároveň využívajú všetky výhody nenávideného dekadentného západu.....
Pozorne si precitaj čo som ja napísal Tebe a ako Mat na to reagoval. Kvóty sú pre Best FM či Vlnu alebo Melody rovnaké ako pre Expres, Funko či E2. Ja so písal o vysokom podiele slovenskej a českej hudby v oldies rádiách. On mi na to začal písať o kvótach, ktoré s tým nemajú absolútne nič spoločné
Prvá veta má znieť:
Mat nikde nepísal o vyšších kvótach v oldies rádiách.
Mat nikde nepísal o vyšších kvótach. Písal o tom, že kvóty na SK hudbu - platí to pre všetky rádiá - sú nezmyslom. Je rozdiel prevádzkovať rádio s vysokým podielom SK hudby a rádiom, ktoré nie je viazané na nejaké nezmyselné kvóty. Nehovorím, že by sa CZ&SK hudba nemala objavovať, ale nie preto že to musím hrať....
Pokiaľ chce štát podporovať slovenskú hudbu, nech sa páči, tu má verejnoprávne médiá. Rádiá Regina a Slovensko môžu SK hudbu hrať do aleluja. Alebo _FM poslať len do DAB+ a zriadiť rádio _ELÁN, kde môžu hrať len 100%SK_CZ hudbu.....
Ak chce MinKultúry podporovať novú SK hudbu, môže zaviesť granty za jasne stanovených podmienok ako sa dajú získať. Keď tá nová hudba bude super, iste ju zaradí do vysielania každé rádio hrajúce súčasnú hudbu.....
Kde si prosím Ťa čítal niečo také, že oldies rádiá majú vyššie kvóty a dokonca aj na českú hudbu ako rádiá hrajúce hlavne súčasnú hudbu? Daj odkaz, rád si to prečítam. Ja som totiž ešte také niečo nikde nepočul ani nečítal
Vysoký podiel SK hudby je tu kvôli nezmyselným kvótam a nie,že by ľudia nepoznali a nemali záujem o kvalitnú zahraničnú hudbu z 80tych rokov. Ak sme pri našej hudbe, je veľa kvalitnej slovenskej hudby z daného obdobia, ale radia poznajú len Elán, Team a aj to len pár ich skladieb
Ale nepočúvalo sa len Ö3, ale aj maďarské rádiá Danubius a Petőfi, kde sa tiež vyskytovali zahraničné pesničky. A v 80' je veľa dobrej hudby, ktorú by si aj radi vypočuli, ale rádiá ju jednoducho nehrajú, lebo sa zameriavajú na TOP30 Oldies a toto neustále rotujú....
Okrem toho to, že ľudia počúvajú Vlnu, Melody alebo Best neznamená, že sa im páči, že tieto rádiá hrajú tak veľa slovenskej hudby. Ale preto, lebo nemajú iné rádiá, s inou hudbou ako ponúka spomenuté trio rádií, ktoré by im poskytovali pridanú hodnotu (správy, informácie, súťaže) v slovenskom jazyku....
Oldies rádiá sú úspešné vo všetkých krajinách, majú vysoký podiel na trhu, ale ich programming a výber hudby je taký, že slovenské oldieshrajky im nesiahajú ani po členky. Nič v zlom, ale Duchoň a Zich patria niekam úplne inde. Až sa jedného krásneho dňa Bauer spamätá a zainvestuje do rádia Melody - lepší moderátori, kvalitné spravodajstvo a informácie, lepší výber hudby, veľmi rýchlo by sa stalo, že by sa dostalo na pozíciu č.2. Chcel som toto isté napísať aj o FUN Group a Vlne, ale Tí sa nespamätajú nikdy......
Musíš si uvedomiť základnú vec. Poslucháč keď bol mladý v 80-tych rokoch a nebýval náhodou niekde pri Rakúsku, kde mohol počúvať Ö3, musel počúvať to čo mu ponúkali naše médiá. K týmto skladbám si vytvoril nejaký vzťah, viažu sa mu nejaké spomienky. A na také skladby chce spomínať. Nechce objavovať z tých 80-tok niečo nové čo ešte nepozná. Preto majú rádiá ako Vlna, Melody či Best FM taký vysoký podiel slovenských a českých pesničiek, z ktorých sa Tebe niektoré nepáčia
Čím viac špecifických relácii v nepravidelných vysielacích časoch, tým viac komplikovanejšia štruktúra, čo nie je dobré pre rádio, ktoré nepočúva skoro nikto a má biedne tržby. Výnimka by mala byť piatok a(lebo) sobota, keď by sa mohli vysielať nejaké The Best Night Party s oldies tanečnou hudbou.... Okrem toho, vraj plánujú vysielať rôzne tematické bloky, tak to aspoň bolo prezentované na výberovom konaní.
Best by malo byť určené pre poslucháčov 35+ .... ale ktovie čo vymyslia riaditelia.......
jasne moze byt, to ma len tak napadlo :)
A mas pravdu, to chce cloveka, ktory sa tych starsich piesnach ci hitoch vyzna, a dokaze urobit zmysluplny vyber.
Takisto by to chcelo nejake specificke relacie(cize nie kazdy den) ...npr.retro rock,retro disco,retro new wave, frankofonna hodinka,hispanka hodinka, alebo kedze sme zili v sociku, tak nech je socpop hodinka a pod..
Clovek, pre ktoreho je dane hudobne obdobie nieco viac ...
Logicky tak stanica moze byt urcena asi skor pre ludi od 35-40 a vyssie ...
Nie, žiadne šlágre! Buď tu máme oldies rádio alebo šláger rádio.
Toto rádio potrebuje človeka, ktorý sa v staršej hudbe vyzná a nespolieha sa na to, že zadá do google "80s music" a niečo si odtiaľ vypíše na papier. No ale to by bol už 23 zamestnanec v tomto rádiu......
presne tak...mnoho ludi nechape rozdiel medzi oldies a slager ... protoypom slager radia moze byt madarske statne Danko radio (nemyslit s nasim Dankom :) )
A hlavne u oldies radia by som ocakaval sirsi playlist, a hrat aj menej zname pesnicky popularnych autorov tych cias ...
resp. oldies radio by mohlo vyhradit npr. dvakrat denne hodinku ci nejaky cas len pre slagre a pod...
Dnes zatiaľ dávajú tri CS pesničky za hodinu, mali by to zredukovať na dve. A hlavne vyradiť exotov ako Zich a Duchoň, nehodia sa do formátu oldies ale do šláger rádia....
A hlavne zohnať nového hudobného dramaturga. Napríklad som si všimol, že v zahraničí túto funkciu častokrát zastáva moderátor ranného vysielania. Ale to by vyžadovalo niekoho skúseného s výborným prehľadom oldies hudby a musel by tam pracovať na plný úväzok......
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň