menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

2022: Všetko dôležité, čo sa v uplynulom roku udialo v slovenskom rozhlasovom éteri

Vysielateľov potrápili najmä prudko rastúce ceny elektriny. Napriek ďalšiemu ťažkému roku sa ale v éteri objavilo niekoľko nových rádií.
2022: Všetko dôležité, čo sa v uplynulom roku udialo v slovenskom rozhlasovom éteri

Kým roky 2020 a 2021 boli poznačené pandémiou koronavírusu, kedy rádiá prišli o množstvo príjmov z reklamy a museli výrazne škrtať výdavky, rok 2022 mohol byť rokom, kedy sa situácia stabilizuje a vráti do normálu. Vo februári sa však začal vojenský konflikt na Ukrajine, ktorý nepriamo zasiahol celú Európu. Sme svedkami rekordne vysokej inflácie a prudko rastúcich cien energií. Vysoké ceny sú okrem obyvateľov Slovenska extrémnou záťažou pre všetkých vysielateľov, elektrická energia potrebná na prevádzku vysielačov totiž tvorí podstatnú časť rozpočtu každej stanice. Najmä menšie regionálne rádiá sa ešte nespamätali z ekonomických dopadov pandémie a už musia riešiť, ako budú schopné ďalej fungovať, alebo či budú musieť pre vysoké ceny energií svoje vysielanie ukončiť. V zahraničí už pristúpili k znižovaniu výkonov počas noci, vďaka čomu je možné ušetriť 10 až 40 percent energie. Na Slovensku sa o tejto alternatíve zatiaľ iba uvažuje.

Vojna na Ukrajine však rozpútala ešte väčšiu informačnú vojnu, než sme boli svedkami počas pandémie. Vďaka slobodnému internetu sa medzi ľuďmi šíri množstvo hoaxov a dezinformácií, čo si vyžaduje stále tvrdší boj zo strany regulačných orgánov. Na Slovensku boli napríklad na istý čas zablokované niektoré internetové denníky a internetové rádiá, šíriace neoverené informácie alebo propagandu. Do problémov sa dostalo aj bratislavské Rádio Sity, ktoré v marci napadli hackeri a na niekoľko dní odstavili jeho vysielanie. Vymazané boli kompletne počítače zabezpečujúce vysielanie i všetky zálohy a na obrazovke v štúdiu ostal obrázok s nacistickým symbolom a názvom Save Ukraine. V boji proti dezinformáciám je úspešná aj slovenská Rada pre mediálne služby (predtým Rada pre vysielanie a retransmisiu), ktorá bude už štvrtý rok po sebe viesť skupinu pre boj proti dezinformáciám európskych mediálnych regulátorov.

Rada pre mediálne služby počas roka okrem dezinformácií riešila aj ďalšie prehrešky rozhlasových vysielateľov. Mnohí, najmä menší vysielatelia, majú dlhodobo problém s prevádzkou svojich vysielačov, a súčasná situácia s energiami to len zhoršila. Rada preto vydala viacero upozornení na porušenie zákona, keď pridelené frekvencie neboli v prevádzke. Niekoľko frekvencií aj odobrala, napríklad v prípade Rádia Wow. Vysoké finančné pokuty sa ušli žilinskému Rádiu Frontinus, ktoré malo opakovane problém s objektívnosťou svojich spravodajských a diskusných relácií, odnieslo si tak hneď dve pokuty – najskôr 10000 Eur a následne ďalších 5000 Eur.

Najvyšší trest v podobe odňatia licencie však dostalo regionálne Rádio Liptov. Vysielateľ ešte v minulom roku uskutočnil prevod svojho obchodného podielu bez odsúhlasenia Rady, čo zákon nedovoľuje. Stanica, ktorá vysiela od roku 2009 (pôvodne pod názvom L-rádio) tak bude musieť ukončiť vysielanie, a to paradoxne po tom, čo v priebehu roka zlepšila pokrytie novým vysielačom v Ružomberku.

Rada, naopak, minulý rok schválila kúpu Rádia Viva. Stanica prešla do rúk Zoznamu a na konci roka sa presťahovala do nových priestorov. Ešte predtým sa pokúsila o expanziu do viacerých regiónov prostredníctvom nových frekvencií, pridelené jej však boli len niektoré a to až v nasledujúcom výberovom konaní.

Smolu malo aj Rádio Kiss. Následník kedysi úspešného východoslovenského Rádia Kiks sa posledné roky zmietal v problémoch, postupne prichádzal o frekvencie, niekoľkokrát prerušil vysielanie, čo vyústilo až do nepredĺženia licencie, ktorej platnosť uplynula v auguste.

Vysielanie dobrovoľne ukončilo aj New Model Radio, ktoré svoj signál šírilo okrem internetu aj prostredníctvom vysielača DAB+ v Nitre.

Éter po dlhých rokoch opustila aj značka Jemné. Stanica však neskončila, iba sa pod vedením nového vlastníka od apríla zmenila na Rádio Melody. S novým názvom si zachovala to najdôležitejšie, čo poslucháči oceňovali u jej predchodcu, navyše s ambíciou získať ďalších poslucháčov. Mesiac pred Vianocami zaradila stanica do playlistu iba vianočné pesničky a počas decembra sa tak premenila na vianočné rádio. Či tento ťah priniesol rádiu nových poslucháčov, sa z oficiálnych prieskumov dozvieme až s odstupom času, na našom webe a v aplikácii však jeho počúvanosť vyskočila na dvojnásobok.

K ďalšej zmene prišlo na dvoch frekvenciách v Bratislave. Pôvodne alternatívne Rádio The End tam nahradilo nové Bratislavské rádio s výrazne komerčnejším playlistom. Tento playlist však zrejme nenaplnil očakávania a tak sa stanica so skončením roka vrátila späť k alternatíve.

Do éteru sa v uplynulom roku dostali aj štyri úplne nové rádiá. V marci spustilo v Bratislave vysielanie Rádio Jazz, koncom apríla sa na frekvenciách v Nitre a Prievidzi ozvalo subžánrové SUB FM rádio a na začiatku júla spustilo dve frekvencie v Košiciach a Prešove Detské rádio. V októbri sa do éteru vrátilo aj rockové rádio. Následníka Antény Rock, ktorá vysielanie ukončila rok predtým, spustila s oveľa menším pokrytím a pod názvom Rádio Rock skupina Bauer Media Audio Slovakia, a po rádiách Expres, Europa 2 a Melody tak svoje portfólio rozšírila o štvrtú stanicu.

Okrem štartu nových projektov éter obohatili aj nové frekvencie existujúcich vysielateľov. Svoje pokrytie rozšírili Dobré rádio, Trnavské rádio, Rádio Mária, Rádio Košice, Rádio Expres, Rádio 7, Rádio Lumen, Rádio Melody, Rádio Vlna, Fun Rádio a už spomínané Rádio Liptov.

Rozšírilo sa aj pokrytie digitálnym signálom DAB+. V lete boli spustené dva nové vysielače – v Trenčíne a Rimavskej Sobote. Povolenie dostali ešte ďalšie tri vysielače, dva v Košiciach a jeden v Borskom Mikuláši, tie však do konca roka neboli spustené a do prevádzky budú uvedené až v roku 2023. Vyplýva to aj z najnovšej zmluvy medzi RTVS a Towercomom na najbližší rok. Prevádzkové povolenia všetkých vysielačov boli rovnako predĺžené až do konca roka 2023. O DAB+ však u nás stále nie je veľký záujem zo strany súkromných vysielateľov, v digitálnych multiplexoch naladíte len stanice RTVS a tri súkromné rádiá – Rádio Lumen, Rádio Mária Slovensko a od októbra aj Rádio Rock, ktoré sieť DAB+ primárne využíva pre dopravenie signálu na svoje FM vysielače.

K ukončeniu vysielania ale prišlo na stredných vlnách. Už na konci januára bol vypnutý vysielač v Rimavskej Sobote, a na prelome rokov stíchli aj posledné dva – v Nitre a Košiciach. V posledných rokoch na stredných vlnách šírila RTVS svoj národnostný okruh Patria, ktorý sa v noci striedal s Rádiom Devín. RTVS sa ale do budúcnosti chce sústrediť na nové technológie a ušetrené financie chce použiť napríklad aj na rozšírenie vysielania v DAB+.

RTVS dostala v minulom roku aj nové vedenie. Po piatich rokoch skončil vo funkcii generálneho riaditeľa Jaroslav Rezník a na jeho miesto bol spomedzi kandidátov zvolený Ľuboš Machaj. Voľba bola opäť v rukách poslancov, pre kredibilitu verejnoprávneho média s množstvom televíznych a rozhlasových okruhov, by určite do budúcnosti malo nastať odpolitizovanie celej voľby, aby nemohli byť pochybnosti o tom, že vyhrala odbornosť, kompetentnosť a vízie založené na personálnych a ekonomických reáliách RTVS.

Aj nový generálny riaditeľ sa musí popasovať s dlhodobým problémom RTVS, ktorým je výrazné podfinancovanie verejnoprávnej inštitúcie. Ako prvá padla za obeť šetrenia televízna Trojka, ktorá ukončila vysielanie koncom novembra. Rozhlasových služieb sa zatiaľ šetrenie nedotklo. Hlavný pilier financovania RTVS tvorili doposiaľ koncesionárske poplatky, ktoré sa ale dlhé roky nezvyšovali, a navyše niektoré skupiny obyvateľstva mali výhodnejšiu sadzbu, alebo boli od platenia oslobodené úplne. Koncesionárskym poplatkom ale nakoniec odzvonilo, poslanci schválili ich zrušenie od júla 2023 a RTVS bude financovaná iba zo štátneho rozpočtu. Čas ukáže, či táto zmena prospeje, pretože príjmy z reklamy by mali ostať na pôvodnej úrovni.

Čo sa stále nevyriešilo, sú kvóty na podiel slovenskej hudobnej produkcie vo vysielaní. Stanice tak mimo hlavného vysielacieho času musia vypĺňať vysielanie výlučne slovenskou hudbou, aby neporušili zákon. Na jeseň sa navyše objavil aj návrh na zavedenie osobitného finančného odvodu pre niektoré médiá, ktorý bol však navrhnutý nesystémovo a diskriminačne. Mal sa týkať len tých vysielateľov, ktorých výsledok hospodárenia prekročí určitú hranicu. Netýka sa rozhlasových služieb RTVS, novín, billboardov a ani online platforiem Na rádiovom trhu by to v praxi znamenalo, že odvod budú musieť platiť len tie rádiá, ktoré vlastní spoločnosť Bauer Media Audio Slovakia.

V uplynulom roku sme si pripomenuli aj niekoľko jubileí. 50 rokov od začiatku vysielania oslávil kultúrno-umelecký okruh RTVS - Rádio Devín. Už 60 rokov sa na vlnách verejnoprávneho rozhlasu vysiela motoristický magazín Pozor, zákruta!, ktorý mal premiéru 14. apríla 1962. 17. apríla 1927 sa z provizórneho štúdia zriadeného v dome na rohu Poštovej a Hradbovej ulice v Košiciach ozvalo košické rozhlasové štúdio, v tomto roku tak oslávilo 95. narodeniny. 18-te narodeniny oslávilo aj verejnoprávne Rádio_FM, ktoré 3. novembra 2004 nahradilo pôvodné Rock FM Rádio.

Už vyše 15 rokov je v éteri pôvodne mestské Rádio Košice. Odštartovalo 7.7.2007 a za ten čas svoje pokrytie rozšírilo na takmer celé východné Slovensko, a koncom februára aj do Bratislavy.

Z medzinárodnej scény si zasa treba pripomenúť 80 rokov od štartu Hlasu Ameriky. Stanica plnila dôležitú úlohu najmä počas 2. svetovej vojny a studenej vojny, v súčasnosti poskytuje správy a informácie vo viac ako 40 jazykoch pre vyše 311 miliónov ľudí vo svete.

V roku 2022 neprišlo k výrazným zmenám v rebríčku počúvanosti. Podľa oficiálneho prieskumu MML-TGI, éteru naďalej už od roku 2005 kraľuje Rádio Expres, za ním nasleduje Rádio Slovensko a tretiu priečku si drží Fun Rádio. Rovnaké výsledky vykazuje aj doplnkový prieskum Radioprojekt. Poslucháči rádií na našej stránke a v našich aplikáciách rovnako najviac obľubujú Rádio Expres, no v tomto prípade poradie nie je až tak jednoznačné. Najmä počas víkendov sa na prvú priečku pravidelne dostáva Rádio Vlna, o ďalšie priečky súperia Rádio Slovensko, Fun Rádio či Europa 2. Počas decembra sa do prvej trojky dostalo aj vianočné Rádio Melody.

A čo najviac v uplynulom roku zaujalo našich čitateľov? Bola to, žiaľ, smutná správa o smrti britského moderátora. Tim Gough, ktorý v médiách pôsobil už 36 rokov, zomrel priamo počas vysielania rannej show. Záujem vzbudilo tiež zrušenie koncesionárskych poplatkov a návrat rockového rádia.

Ďakujeme všetkým našim čitateľom za priazeň počas celého uplynulého roka, a do toho nového vám prajeme, aby ste boli vždy naladení na tie správne frekvencie :-)

Súvisiace články

pridať príspevok  Diskusia k článku: 2 príspevky

Jazz_Laco (neregistrovaný, 188.112.97.xxx)
Jazz_Laco (neregistrovaný, 188.112.97.xxx)
02.01.2023 15:29
0
0

Ja osobne som bol nadšený z rádia JAZZ (keďže som fanúšik aj tohoto žánru). Bola to síce "samohrajka", ale povedal som si OK, snáď sa to časom zlepší. Po niekoľkých mesiacoch sa rádio stalo akési nudné. Hrala tam určitá skupina spevákov - málokedy niečo nové. Tak som sa vrátil k počúvaniu francúzskeho TSF Jazz rádia a maďarského Jazzyrádia.
Pán Valihora síce odviedol super robotu s naštartovaním rádia, financuje ho z vlastného vrecka (čo je veľké plus), ale nejako sa to zaseklo. Neexistujúca web stránka, žiadne hovorené slovo, žiadna reklama, žiadne kultúrne informácie. Nevýhodou rádia JAZZ je aj biedne pokrytie - ako som teraz pozeral údaje tu na stránke, tak cez web ho počúva necelých 50 kusov ľudí denne a rátam že pár stoviek v rádiu...
Dúfam, že v blízkej budúcnosti sa to zmení....

Cenzor (neregistrovaný, 50.7.142.xxx)
Cenzor (neregistrovaný, 50.7.142.xxx)
01.01.2023 23:43
0
0

Keby RPMS skutočne postihovala všetkých šíriteľov hoaxov, v éteri by zostalo úplné ticho. To by bolo voľných frekvencií...

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 15.7.2024
1.
21,12%   - 0,33%
2.
18,92%   + 4,00%
3.
10,55%   + 4,69%
4.
9,34%   - 1,54%
5.
7,56%   + 1,82%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 15.7.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
1.
15,90%   - 0,17%
2.
13,48%   - 0,58%
3.
9,99%   + 0,14%
4.
8,77%   + 0,25%
5.
7,42%   - 0,20%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
III. - V. etapa 2024
1.
31,0%   - 0,1%
2.
22,2%   + 0,1%
3.
21,4%   - 0,1%
4.
18,7%   + 0,2%
5.
16,0%   ± 0,0%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, III.-V./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
28. týždeň 2024 08.07.2024 - 14.07.2024
1.
Album
Imagine Dragons
Eyes Closed
2.
Album
Artemas
I Like The Way You Kiss Me
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Dasha
Austin
5.
Album
Benson Boone
Beautiful Things
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over